LUDO SLAVLJA 'ATLETA'

Real u 'gradskom ratu' ostao i bez španjolskog kupa

18.05.2013 u 00:22

Bionic
Reading

Nogometaši Atletico Madrida šokirali su gradskog rivala Real i u njegovom dvorištu, na stadionu Santiago Bernabeu, osvojili Kup kralja. Slavili su s 2-1 nakon produžetaka

Puno je kompleksa Real posljednjih godina nabio Atleticu koji je posljednji put svladao slavnijeg gradskog suparnika u listopadu 1999. godine. Otada je sve bilo u znaku Reala koji je slavio u posljednjih deset dvoboja u svim natjecanjima. No, Atletico je u petak sve nadoknadio i deseti put u klupskoj povijesti osvojio Kup kralja. Zanimljivo, i sva tri prethodna puta kada su se ovi suparnici sudarili u finalu na Bernabeuu pobjednik je bio Atletico. Ovaj petak je junak momčadi Diega Simeonea bio Brazilac Miranda koji je u osmoj minuti prvog produžetka iskoristio nabacivanje Kokea s desne strane i glavom svladao Diega Lopeza za konačnih 2-1.

Diego Costa je šokirao do tada bolji Real i zabio za 1:1

Real je bolje otvorio utakmicu za što je i nagrađen u 14. minuti Mesut Özil je nabacio iz kornera, a Cristiano Ronaldo je nadvisio sve čuvare i glavom smjestio loptu u mrežu. Portugalcu je to već 55. ovosezonski pogodak za klub u svim natjecanjima. Prva zvijezda Atletica, Kolumbijac Radamel Falcao, oslobodio se u 35. minuti dvojice čuvara na sredini terena i poslao sjajan pâs za Diega Costu koji je izbio sam pred Diega Lopeza i postavio rezultat koji se nije mijenjao do kraja osnovnog dijela utakmice.

To, međutim, ne znači da nije bilo prilika i to prvenstveno za Real. Pogađanje stativa krenulo je u 43. minuti kada je okvir vrata s vrha šesnaesterca pogodio Özil. U 61. minuti je Ronaldo ubacio loptu pred gol, Karim Benzema je pogodio vratnicu, na odbijenu je loptu natrčao Özil, ali je njegov udarac na crti zaustavio Juanfran. Sedam minuta kasnije stativu je iz slobodnog udarca pogodio i Ronaldo. Nakon toga su igrači 'kraljevskog kluba' postajali sve nervozniji, a slijedio ih je i njihov učitelj Jose Mourinho koji je u 77. minuti isključen zbog prigovaranja sucu.
Utakmica je na koncu otišla u produžetak u kojem je čovjek odluke bio Miranda, a osim njega zasluge za trofej svakako idu i vrataru Thibautu Courtoisu koji je u 109. minuti obranio stopostotnu priliku Di Marie.

Mirandin gol donio je rješenje vrlo nervoznog finala


Antijunak utakmice je na koncu ispao Cristiano Ronaldo koji je u 114. minuti dobio izravni crveni karton nakon što je sa zemlje zamahnuo nogom prema Gabiju koji ga je prije toga faulirao. Iako Ronaldov potez nije bio sportski, Gabija ipak nije ni dotaknuo… U gužvi koja je nastala u tim trenucima s tribina je u glavu pogođen i Courtois, ali je ipak mogao nastaviti utakmicu. Na koncu je u posljednjim sekundama zbog drugog žutog kartona isključen i spomenuti Gabi. Dodajmo za kraj da je hrvatski reprezentativac Luka Modrić odigrao osnovnih 90 minuta za Real nakon čega ga je zamijenio Angel di Maria. Modrić se tako u svojoj prvoj sezoni u 'kraljevskom klubu' mora zadovoljiti samo s osvajanjem Španjolskog superkupa...

Kup kralja, finale:
Atletico - Real Madrid (Diego Costa 35, Miranda 98 / Ronaldo 14)