SANDRA ŠARIĆ

Ravnateljica škole, starterica i veteranska rekorderka

02.03.2012 u 09:24

Bionic
Reading

U splitskom ASK-u za natjecateljskih dana Sandra Šarić je trenirala s Goranom Alebićem i Bojanom Marinovićem, kao starterica pucnjem označavala početak utrka na brojnim atletskim priredbama, od Hanžekovićeva memorijala do Kupa kontinenata

Svi jurnu na njezin pucanj. Ali ne od straha nego od želje da uhvate ritam, ubrzaju korak i što prije dođu do cilja. Jednako na Hanžekovićevu memorijalu u Zagrebu ili na Kupu kontinenata u Splitu; jednako na kakvom europskom veteranskom ili domaćem, državnom prvenstvu. Kad je svatko zaokupljen svojim mislima, ona mora misliti na sve. Takav je posao starterice, osobe od povjerenja.

U atletici je to Sandra Šarić.

'Da biste postali starterica', objašnjava Sandra Šarić, 'najprije morate položiti sudački ispit, zatim steći status međunarodne sutkinje i najposlije položiti poseban, starterski ispit'.

Starter(ica) ne može postati bilo tko. To je osoba koja se prije bavila sportom, a poslije dokazala kao djelitelj atletske pravde. Mora biti smirena, staložena, pribrana, usredotočena, kadra pravilno reagirati u datom trenutku. I jednako se odnositi prema svima. Mora uočiti i najmanji mig.

Europsko veteransko prvenstvo 2008. u Sloveniji Sandri Šarić bilo je, kako kaže, prekrasno iskustvo. Uočila je balon nedaleko od borilišta pitajući se tko ga je i zašto tamo stavio. A organizatori su se dosjetili kako bi bilo zgodno balonom podignuti startericu u vis, pa neka iz ptičje perspektive da znak za početak maratonske utrke.

Posljednjih godina, na preporuku liječnika, Sandra Šarić ponovno se počela baviti sportom. Kad si se jednom natjecao, ne možeš tek tako napustiti sport. I, gle čuda, starterica Sandra postala je trostruka veteranska balkanska prvakinja u bacanju diska te rekorderka poluotoka u bacanju kladiva.

Od 3. do 8. travnja u Finskoj će se održati Svjetsko dvoranstvo veteransko atletsko prvenstvo. Sandra Šarić nastupit će u petoboju, trčanju na 60 m prepone i bacanju kladiva.

'Petoboj je posebno težak', ističe, jer, petobojke će u jednom danu trčati na 60 m prepone, bacati kuglu, skakati u vis i dalj te trčati na 800 m.

Na početku veteranske karijere, Sandra je vježbala sama. Posljednjih sezona, zbog opasnosti od ozljeda, a radi dobre pripremljenosti, vježba pod stručnim nadzorom trenera Nenada Erega. Članica je zagrebačkog kluba Dinamo-Zrinjevac.

Atletikom se počela baviti još u školskim danima u Solinu. Kao natjecateljica branila je boje splitskog ASK-a u doba kad su njegovi članovi bili i Goran Alebić, sin glasovitog splitskog 400-metraša Joška, i Bojan Marinović, danas trener Blanke Vlašić. Obožava natjecanja u štafeti 4x400 m. Zahvaljujući sportu stekla je brojne poznanike. U zemlji i svijetu. Dragocjena su ta poznanstva. Baš kao i obiteljska potpora.

Danas je Sandra Šarić ravnateljica osnovne škole Kardinala Alojzija Stepinca u Krašiću. Sa zanosom govori o pothvatima učenika i školskim planovima. Kad treba, autoritativna i poštovana, uvjerismo se na atletskim borilištima.

Slutimo, zacijelo je takva i kao ravnateljica.