UMOR ILI NEŠTO DRUGO

Rakitićeva teška odluka vezana uz reprezentaciju nekima se čini logičnom; je li nakon Walesa moguć ovakav scenarij?

10.06.2019 u 09:52

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 2:1 nad Walesom u Osijeku kupila je potreban mir te se nakon neugodnog poraza od Mađarske vratila u stanje u kakvom srebrna momčad treba biti

Nakon prošlogodišnje euforije i osvojenog svjetskog srebra hrvatska nogometna reprezentacija doživjela je rekonstrukciju momčadi, a pritom su patili i rezultat i igra.

Vidljivo je to bilo u utakmicama Lige nacija, a posebno u prva dva kvalifikacijska dvoboja za odlazak na Euro 2020 protiv Azerbajdžana i Mađarske.

Na svu sreću, protiv momčadi koju vodi Nikola Jurčević, Hrvatska je vodstvo Azera preokrenula u pobjedu golovima Borne Barišića i Andreja Kramarića. Ipak, letargiju koja se uvukla među igrače tri dana kasnije kaznili su Mađari.

  • +19
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020., skupina E, 3. kolo, Hrvatska - Wales Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Cjelokupno okruženje oko reprezentacije izgubilo je na sjaju, ali što je još važnije - izazvalo je otrežnjenje među reprezentativcima te su svi odreda naglašavali kako se momčad mora 'pod hitno' probuditi.

Nažalost, uoči lipanjskog ogleda protiv Walesa, na kraju sezone, kada hrvatska reprezentacija posljednjih godina zna često kiksati, zalomili su se i dodatne neugodnosti. Jer kada jedan od najboljih igrača, a riječ je o Ivanu Rakitiću, kaže da je umoran i zasićen, onda se polako budi sumnja.

Istina, izbornik Zlatko Dalić od ovoga nije radio problem, ali sigurno mu nije bilo drago kada se čuo s Rakitićem i kada mu je sjajni veznjak Barcelone pravdao svoj izostanak.

'U razgovoru smo donijeli odluku da neće biti u ovoj akciji. Ima problema sa zadnjom ložom, preskočit će ovu akciju', kazao je tada Dalić.

Mnogi su u tim trenucima, s pravom, posumnjali hoće li neizostavni kotačić Valverdeove momčadi uopće htjeti igrati za reprezentaciju, jer sjećamo se da je već bilo nekoliko situacija kada se Ivan 'lomio'.

Istina, preko bliskih osoba poručio je kako mu je uistinu potreban odmor te da je ovo samo kratkotrajni predah od reprezentativnih obveza, što donekle možemo i shvatiti zbog izuzetno duge, naporne, ali i stresne sezone, ali opet se pitamo - zar istu takvu nisu imali i Luka Modrić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Domagoj Vida... Pa čak i Dejan Lovren, koji je dio sezone proveo na oporavcima, ali je zbog nastupa Liverpoola u Ligi prvaka održavao tonus desetak dana duže.

Utakmica protiv Walesa, igrana u 'tropskim' uvjetima Slavonije, na svu sreću prošla je u skladu s očekivanjima i željama igrača te se Hrvatska s tri boda protiv neugodnog Walesa približila plasmanu na završni turnir sljedeće godine. A izborniku Daliću skinula je brigu s leđa jer sigurno bi u slučaju da je ogled završio drugačije bilo postavljeno pitanje - zašto su Modrić, Perišić i drugi mogli, a Rakitić - ne?

Također, Daliću je ogled protiv Walesa pokazao da se jake suparnike može pobjeđivati i bez Barcelonina asa, koji se, dok su se ostali znojili u Osijeku, odmarao i punio baterije u Dubaiju. Tim prije što se Mateo Kovačić kontinuitetom igara u Chelseajevom dresu digao na višu razinu, a u redovima 'plavaca', s kojima je osvojio Europsku ligu, igrao je upravo na poziciji koju u reprezentaciji ima Rakitić.

Kovačić je protiv Walesa napokon bio na nivou, upravo onakav kakvog je Dalić trebao - preuzimao je odgovornost, ulazio u dribling, a čak je zabio i gol. Jedina je šteta što je njegovom udarcu prethodilo zaleđe pa su ga rumunjski suci morali poništiti.

Upravo Kovačića izbornik je, nakon spoznaje da nema Rakitića, vidio na toj poziciji, a 26-godišnjak, koji je na papiru još uvijek igrača Reala, opravdao je ukazano povjerenje. Čak i više od toga.

Naravno, vjerujemo da će Rakitić - koji je dosad skupio 104 nastupa za reprezentaciju uz 15 postignutih golova - do rujna i ogleda sa Slovačkom, potom i Azerbajdžanom, ipak ostati pri svojoj odluci da je ovo bila samo kratkotrajna pauza jer njegova klasa još uvijek treba ovoj momčadi. Suigrači mu na ovoj odluci ne zamjeraju, a što je uoči prijateljske utakmice protiv Omiša rekao i Ivan Perišić.

'Zašto ne bi igrao dalje za reprezentaciju?'