JOŠ BLIŽE AFRICI

Rakitić srušio Bjeloruse, Runje spasio pobjedu

05.09.2009 u 20:28

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je još jednu od svojih 'povijesnih' utakmica i nakon gladijatorske borbe u Maksimiru slavila protiv Bjelorusije rezultatom 1:0

Iako su gosti doputovali bez svojih najboljih igrača Hleba i Kutuzova, pokazali su da su vrlo ozbiljan protivnik i da nisu pucali praznim puškama kada su najavljivali pozitivan rezultat. U prvih deset minuta stvorili su dvije prilično izgledne prilike, a njihova brza tranzicija lopte i organizirana obrana ulijevaju opravdanu dozu straha u njihove protivnike.

Napeta priča sa sretnim završetkom

Hrvatskoj je nedostajao Luka Modrić, no domaćin je i bez njega uspio zadržavati loptu u nogama i Hrvatska je imala apsolutnu terensku inicijativu. Ipak, ta statistika nije rezultirala dovoljnim brojem izraženih prilika, Hrvatska se mučila u fazi kada je trebalo konkretizirati dominaciju. Darijo Srna u 15. je minuti gađao nekoliko centimetara kraj vratnice, a deset minuta kasnije Hrvatska je povela. Ivan Rakitić je demonstrirao silinu svoga udarca sa 25 metara, a lopta se odbila od braniča Verhovcova i zakoprcala u mreži.

Ni u nastavku Hrvatska nije uspjela prepoznatljivo povezati redove. Pleli su mrežu, no prilike su izostale. Nije ovo bio njihov dan. I nama i Bjelorusima u drugom su dijelu suci opravdano poništili golove zbog zaleđa i rezultat se do kraja nije mijenjao.

Najčešće se u zamkama nalazio Ivica Olić, no hitri je Slavonac bio među najzapaženijim igračima naše selekcije. Odličnu ocjenu zaslužuju i Niko Kranjčar te Ognjen Vukojević, a igrač utakmice bio je do sada iznimno osporavani vratar Vedran Runje. U posljednjih dvadeset minuta obranio je tri zastrašujuće dobre prilike gostiju i pokazao da i on može biti spasilac kada dobije priliku u kontinuitetu. Po prvi je puta doživio i skandiranje raspoloženih maksimirskih tribina.

Desetak minuta prije kraja strogi je sudac isključio Vedrana Ćorluku, koji tako neće moći nastupiti na Wembleyju, no Hrvatska je i s igračem manje privela susret kraju i, nakon osam odigranih dvoboja, na kontu ima 17 bodova.

Utakmica će se brzo zaboraviti, no jedan sretan udarac donio nam je tri boda protiv vrlo nezgodnog protivnika i subota odlazi u arhivu. Slijedi Wembley u kojemu se ne bi smjelo izgubiti. Nevjerojatno zvuči podatak da je odbijanac kojim je Hrvatska pobijedila ostao i jedini udarac u okvir gola do kraja utakmice. U Londonu će morati biti bolje i to je svima u stožeru i svlačionici jasno. Puno bolje.