MAK - HRV 1:2

Rakitić prvo ime velike i važne pobjede u Makedoniji

12.10.2012 u 22:20

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija na krilima Ivana Rakitića stigla je do pobjede na teškom gostovanju kod Makedonije. Raketa je prvo asistirao Ćorluki za 1:1 a u drugom dijelu sjajno je izveo slobodnjak kojim je Hrvatska stigla do pobjede 2:1

Čudesni gol Rakitića za 1:2 (snimka HRT)

S tri velika i važna boda Hrvatska se vraća iz Makedonije, a ovom pobjedom, do koje su stigli nakon 'minusa', naši su napravili i velik korak prema SP-u u Brazilu 2014. godine.

Hrvatska je u utakmicu ušla u gotovo identičnom sastavu s kojim je dočekala Makedoniju početkom rujna, jedina je promjena bila Jelavić umjesto Eduarda.

Čak je i tijek utakmice bio sličan zagrebačkoj jer Makedonija, iako domaćin kojeg je s tribina nosilo 33 tisuće navijača, nije pokazala previše napadačkih ambicija već se 'parkirala' na svoju polovinu igrališta.

Ćorlukin gol za 1:1 (snimka HRT)

A kada vam se suparnik tako postavi, treba se biti strpljiv jer teško je pronaći put do suparničkog gola. Naravno, naši su u tim trenucima dominirali, kontrolirali igru na terenu i u 15. minuti stigli do prve prilike. Nakon Rakitićevog ubačaja iz kuta, Ćorluka je za malo promašio loptu. I onda je stigao šok našim igračima. U 16. minuti, nakon prvog udarca prema Pletikosi Makedonija je povela pogotkom Ibraimija, a na asistenciju Pandeva

No naši se nisu ukopali, već su nastavili u svom stilu, a najveće prijetnje po Bogatinova stizale su nakon prekida. I to Rakitićevih, koji je bio zadužen za kornere s lijeve strane. Prvu je izglednu priliku zapucao Jelavić u 25. minuti. A nakon trećeg 'Raketinog' ubačaja, Ćorluka je savršeno primio loptu na desnoj vratnici, namjestio na udarac i poentirao za 1:1.

Do kraja poluvremena, Rakitić je još jednom zaprijetio Bogatinovu, no makedonski se golman prilično namučio da bi loptu izbacio izvan travnjaka.


U drugo poluvrijeme Makedonci su ušli puno otvorenije, a već u drugoj minuti nastavka u prilici je Ristić. Nakon pet minuta igre, domaćini su tražili penal, ali sudac Rasmussen start Šimunića nad Pandevom procijenio je kao 'čist', na što će se domaćini sasvim sigurno sljedećih dana žaliti baš kao i nakon rujanskog dvoboja i nedosuđenog penala nad Pandevom.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!


U nastavku akcije zaprijetio je i Ristovski, ali loptu s lijeve strane nije uspio zahvatiti glavom.

Uslijedilo je par minuta zatišja, a onda je eksplodirao Ivan Rakitić, kojeg je Štimac nakon prve utakmice s Makedonijom proglasio najslabijom karikom. Već u prvom dijelu je pokazao da je pucački raspoložen, a u 60. minuti udarcem s gotovo 40 metara, nakon slobodnjaka, prebacio je Bogatinova za vodstvo Hrvatske 2:1.

S takvim rezultatom, ali i potrošenim Jelavićem, izbornik Štimac u igru je uveo veznjaka Sammira, kojem je to bio debitantski nastup u hrvatskom dresu, a kojeg je 500-tinjak hrvatskih navijača u Skopju dočekalo zviždukom i protestima.

Istina, Sammir je svojom igrom opravdao Štimćevo povjerenje, ali je pitanje kako će hrvatski navijači reagirati za par dana u Osijeku, gdje će naši igrati protiv Walesa. Veliku opasnost po naš gol zakuhao je Šimunić nakon što je ležerno vraćao loptu Pletikosi, a u blizini našeg golmana stajao je Ristić, no Stipe je na svu sreću bio brži i prvi je stigao do lopte.

Sammir i Rakitić sjajno su povukli jednu akciju u 76. minuti, nakon koje se u odličnoj prilici našao Nikola Kalinić, no napadač Dnjipra pucao je pokraj gola.

Kako se približavao kraj utakmice tako su Makedonci sve stavili na kocku te u jurišu pokušali stići do izjednačenja. Iz daljine je pucao Ibraimi, potom su imali tri kornera u dvije minute, ali završnica je pripala našima a Badelj je imao priliku zadati završni udarac Makedoncima. Nije zabio, ali nije ni trebalo jer Hrvatska je uspjela sačuvati zasluženo vodstvo i iz Skopja ponijeti tri velika i važna boda.

SP kvalifikacije Europa, Skupina A, 3. kolo
Makedonija 1 2 Hrvatska
Strijelci
1:0 A. Ibraimi (16') 1:1 V. Ćorluka (33')
1:2 I. Rakitic (60')
Sastavi
M. Bogatinov
V. Sikov (77' B. Grncarov)
N. Noveski
G. Popov (82' F. Hasani)
D. Georgievski
V. Sumulikoski (54' N. Gligorov)
M. Demiri
G. Pandev
S. Ristic
I. Trickovski
A. Ibraimi
S. Pletikosa
V. Ćorluka
J. Šimunić
I. Strinić
D. Srna
I. Rakitic
L. Modrić (83' M. Badelj)
O. Vukojević
I. Perisic
N. Jelavić (64' J. Cruz Campos Sammir)
M. Mandžukić (72' N. Kalinić)
Žuti kartoni
S. Ristic 8'
G. Pandev 90'
V. Ćorluka 63'
O. Vukojević 70'
L. Modrić 74'
SP kvalifikacije Europa
Skupina A
Srbija Belgija 0:3
Makedonija Hrvatska 1:2
Wales Škotska 20:45
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Belgija 3 2 1 0 7
2. Hrvatska 3 2 1 0 7
3. Srbija 3 1 1 1 4
4. Škotska 2 0 2 0 2
5. Makedonija 3 0 1 2 1
6. Wales 2 0 0 2 0
Sljedeće utakmice
16.10. Hrvatska Wales
16.10. Makedonija Srbija
16.10. Belgija Škotska