OSJEČKA NADA

Psihologiju čita zbog studija, a tremu svladava tješeći se

22.02.2012 u 16:55

Bionic
Reading

Sonia Koprivnjak, članica osječkog atletskog kluba Slavonija-Žito i učenica trećeg razreda ekonomske škole, nova je hrvatska juniorska dvoranska prvakinja u skoku s motkom (3,40)

'Uočivši da mi ide', slikovito opisuje Sonia Koprivnjak natjecateljske početke, 'trener Josip Gašparac pozvao me i tako sam počela redovno trenirati skok s motkom.'

Trenira šest puta u tjednu.

'S radošću idem na treninge, ma koliko bili teški i zahtjevni, osobito u zimskim mjesecima, kad moramo 'nabiti' snagu', objašnjava mlađahna Osječanka.

Isprva je u klubu bila jedina natjecateljica u skoku s motkom, a od prošle godine pridružile su joj se Katarina Mišić, Lucija Zrno i Martina Tokić.

'Za skakanje s motkom moraš imati volju, moraš biti motiviran, imati snagu', ističe.

Uoči natjecanja nije joj lako.

'Imam tremu uoči nastupa, neki su mi rekli, čak preveliku. Sama sam svoj psiholog. Stoga se nastojim usredotočiti, koncentrirati, pribrati. U sebi kažem: to je samo natjecanje, i ono će proći. Tako se smirim.'

Sama je svoja psihologinja i najviše čita upravo knjige o psihologiji.

'Kanim studirati na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, a za to je potrebno poznavanje psihologije', kaže Sonia.

Nije lako učiti i trenirati, ispunjavati i školske i sportske obveze, osobito kad sportašica poput Sonie ne preskače niti jedan trening. Srećom, ima profesora koji joj žele pomoći. U skoku s motkom pomoć stiže od trenera.

'Svaki njegov savjet daje mi osjećaj sigurnosti i samopouzdanja', potkrepljuje Sonia.

Svaka disciplina ima svoje specifičnosti.

'U skoku s motkom najljepši je osjećaj kad letiš preko letvice', zaključuje mlada uzdanica Slavonija-Žita.