veseli se melbourneu

Prvi uvjet za povratak Novaka Đokovića na njemu najdraži Grand Slam je ukinut, no opet ga čeka borba s birokracijom

03.07.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Bivši svjetski br. 1, srpski tenisač Novak Đoković, koji je početkom godine pri dolasku na Australian Open, odnosno prvi Grand Slam turnir godine, doživio pravu torturu jer bio je procesuiran, potom i deportiran iz zemlje, sada može odahnuti. Naime, australska Vlada donijela je odluku da od 6. srpnja strani državljani više ne trebaju prijavljivati jesu li cijepljeni ili ne protiv koronavirusa

Srpski tenisač početkom godine imao je velike probleme u Australiji, jer unatoč jasnim pravilima o zabrani ulaska za necijepljene, on je pokušao ući u Australiju i sudjelovati na prvom Grand Slamu godine.

No, tada su državne vlasti reagirale, oduzele mu vizu i deportirale ga, te mu uskratile pravo borbe za jubilarni deseti naslov na ovom turniru.

Ipak, unatoč svemu, Đoković je kasnije rekao da bez obzira na to što je sve doživio, ima želju vratiti se u Melbourne i zaigrati na Australian Openu.

Australija je sada donijela odluku koja znači da Đokovićev status neće biti prepreka pri ulasku u državu. Od 6. srpnja strani državljani više neće morati prijavljivati status cijepljenja protiv koronavirusa.

Australski ministar zdravstva Mark Butler rekao je da će promjena Zakona o biološkoj sigurnosti stupiti na snagu u srijedu 6. srpnja te da se ona temelji na savjetu glavnog medicinskog službenika Paul Kellyja.

To znači da će strani državljani moći ulaziti u Australiju iako nisu cijepljeni, što do sada nije bio slučaj. To bi trebalo značiti i da će Novak Đoković moći normalno ući u Australiju početkom 2023. godine, kada se očekuje njegov povratak na Australian Open.

Ono što i dalje predstavlja problem za Đokovića jest trogodišnja zabrana ulaska u Australiju, a koja je stigla zbog lažiranja podataka. No, ona bi u ovom slučaju ipak mogla biti ukinuta. Naime, stigle su najave da bi do ukidanja iste moglo doći jer prema australskom zakonu, svatko tko je protjeran iz zemlje na tri godine nakon negativne odluke prema članku 133 C(3), može podnijeti zahtjev za izuzeće pod uvjerljivim' ili 'suosjećajnim' okolnostima.