BLAGDANSKI NEMIR

Prodali su ga za šaku dolara da bi spasili klub

27.12.2016 u 11:04

Bionic
Reading

Cibona je usred sezone prodala svog najboljeg igrača Antu Žižića (19) i time barem nakratko pokrpala rupe u kronično praznom proračunu. Iz kluba je zbog neslaganja s tim potezom otišao Aco Petrović

Aco je kao izvršni dopredsjednik, s direktorom Domagojem Čavlovićem i sportskim direktorom Andrijom Žižićem (Antinim bratom!), činio sveto trojstvo Cibone u posljednje dvije i pol godine. Klub su preuzeli doslovno kad je bio na koljenima, zbog nagomilanih milijunskih dugova pred stečajem, pa čak i gašenjem. Uz pomoć zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića uspjeli su pokrenuti posrnulu mašineriju i činilo se kako su na sjajnom putu da uspiju. Veliku je ulogu u spašavanju Cibone u rujnu 2015. godine imao Aco, posebice jer je klubu posudio dio obiteljskog novca kako bi namirio dio od čak 15 milijuna kuna dugova koji su tada stigli na naplatu.

Dvije i pol godine činilo se kako pod Tornjem sve funkcionira više-manje uredno. Riješena je predstečajna nagodba, klub je krenuo u vraćanje dugova, jedino nikako nije mogao privući glavnog sponzora. I tu je čini se puklo. Novac nije problem, jer novca - nema! Svima je jasno da se Cibona u sljedećim godinama može održati samo prodajom svojih igrača, a rezultati bi zbog toga ipak trebali biti u drugom planu. Nažalost, Aco Petrović ne misli tako.

'Zbog par stotina tisuća dolara više, prodali su najboljeg igrača u prijelomnom dijelu sezone. Istina, ponuda je bila odlična, ali nije bilo nužno prodati Žižića odmah', prokomentirao je Aco Petrović svoju odluku da podnese ostavku na sve funkcije u klubu i pomalo ogorčeno dodao:
'Ispada kako će sve što smo radili na sportskom planu baciti u vjetar zbog nekoliko stotina tisuća dolara.'

OK, pogodio ga je sportski aspekt priče, no postoji i onaj drugi - financijski.

Ponuda turske Darussafake bila je trenutna, doslovno uzmi ili ostavi. Zato se sve odigralo tako brzo, pa čudi i takva reakcija Ace Petrovića. No o tome kasnije. Cibona je navodno odmah dobila 150.000 eura kao odštetu, novac je to kojim će se riješiti velik dio dugovanja igračima iz aktualne momčadi. Tradicionalni blagdanski štrajk koji se iz godine u godinu događa Ciboni, izbjegnut je. U isto vrijeme su Ciboni ostala prava na odštetu koju će Boston Celtic platiti kad Ante Žižić odluči krenuti put NBA. To je 675.000 dolara, pa bi 'cibosi' na kraju ovom prodajom trebali zaraditi nešto manje od milijun eura! A to je u ovim trenucima za Cibonu ogroman novac. Posebice jer u 2017. godini na naplatu dolazi dio dugova iz predstečajne nagodbe, pa će dio Žižićevog transfera otići i na podmirivanje tih potraživanja.

Financije su tako nadjačale sportski segment, rezultati su stavljeni u drugi plan, pa je Aco Petrović odlučio odstupiti. No Acina priča ima i drugu stranu, a to je ona o mogućem preuzimanju mjesta izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije. Petrović je napravio sjajan uspjeh plasmanom na Olimpijske igre u Rio de Janeiru, preporodio je reprezentaciju i unio svježu krv, košarkaška se priča na reprezentativnoj razini ponovno pokrenula. No Dino Rađa kao jedan od glavnih operativaca u HKS-u tražio je još i ranije od Petrovića da odluči - ili rad u Ciboni ili izbornička funkcija. Nova garnitura čelnika HKS-a uskoro bi trebala objaviti konačnu odluku o novom/starom izborniku, pa je Aci situacija sa Žižićem sjajno legla u pokušaju da izmisli način kako otići iz kluba.

Kad se na kraju pogleda, zbroji i oduzme, ovo se čini kao klasična božićna priča - svi su dobili baš ono što su željeli.
Ante Žižić kao najbolji igrač Cibone i dosadašnjeg dijela lihe ABA ide u jaku tursku Darussafaku u kojoj će ga voditi David Blatt (bivši trener Cleveland Cavaliersa s LeBronom Jamesom!). U nešto jačoj konkurenciji će imati priliku pripremati se za NBA jer u Bostonu ga s nestrpljenjem čekaju.
Cibona je njegovom prodajom dobila novac neophodan da preživi sljedećih nekoliko mjeseci, a u skoroj budućnosti - čim ode u NBA ligu - zahvaljujući Žižiću stići će još novca!
Aco Petrović je dobio 'častan izlaz', sačuvao je obraz, ostao je principijelan braneći sportske motive kluba za čiji je spas posegnuo i u obiteljsku blagajnu, nitko mu nema što za zamjeriti. A odlaskom iz kluba samo je potvrdio najozbiljniju kandidaturu za mjesto hrvatskog izbornika.