AJDUKOVIĆEV NAPREDAK

Prije pet mjeseci debitirao je u reprezentaciji, a sada je hrvatski br. 1

31.01.2024 u 16:29

Bionic
Reading

Duje Ajduković je u rujnu prošle godine debitirao za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju, a samo pet mjeseci poslije je dočekao da je na dvoboju protiv Belgije u Varaždinu najbolje rangirani igrač momčadi, što je rezultat njegovog napretka na ATP ljestvici, ali i otkaza nastupa s kojima se morao suočiti novi izbornik Velimir Zovko.

U njegovoj originalnoj nominaciji hrvatski 'broj 1' protiv Belgije trebao je biti Borna Gojo. No, on je otpao zbog ozljede leđa, a najbolje rangirani hrvatski igrač na pojedinačnoj ATP ljestvici Borna Ćorić je zamolio Zovka da ga preskoči u nominaciji za ovaj dvoboj, jer se još uvijek ne osjeća spremnim za nastup u Davis Cupu.

Tako je Duje Ajduković postao hrvatski 'broj 1', baš u tjednu kad je došao do najboljeg renkinga u karijeri - 125. mjesta.

'Nije to nikakav uteg, jer je Marin Čilić i dalje najbolji igrač. Dogodilo se da sam 'broj1' jer je Marin bio odsutan s terena godinu dana. I ne, nije mi nikakav pritisak', rekao je Ajduković u razgovoru za službeni portal Hrvatskog teniskog saveza (hts.hr).

U odnosu na prošlu reprezentativnu akciju, na turniru grupne faze završnice Davis Cupa u Splitu, kad je bio 208. na ATP ljestvici, Ajduković je napredovao za 83 mjesta, što je prilično velik napredak za razdoblje od pet mjeseci.

'Da, apsolutno. No, trebalo je pobijediti u puno mečeva da bi se ostvario takav napredak u kratkom periodu, tako da je zasluženo', rekao je Duje koji je u debiju u Splitu doživio poraz u pojedinačnom meču od Nizozemca Botica van de Zandschulpa, ali je do pobjede došao u paru s Matom Pavićem protiv Koolhofa i Middelkoopa.

Nema sumnje da će mu to iskustvo biti značajno za nastupe u Varaždinu, u koji je stigao kao finalist ATP Challengera u francuskom Quimperu. Kao da mu je nastup u reprezentaciji bio poticaj za uzlet.

'Naravno da jest, to je uvijek dobar poguranac'.

Ajdukovićev napredak nije slučajan, a dolazi kao rezultat poboljšanja u igri. 

'Radilo se dosta na servisu, moguće da sam tu napravio najveći iskorak. Sada u svakom meču 'odlupam' devet-deset asova i tako na konstantnom nivou'.

Iako je Belgija u Varaždinu oslabljena neigranjem Davida Goffina, Splićanin koji će 5. veljače proslaviti 23. rođendan smatra da su i ostali belgijski kandidati za pojedinačne mečeve opasni suparnici.

'Goffin je otkazao, da, ali ostala dvojica igrača su jako dobri u dvorani. Njihovi najbolji rezultati su ostvareni u dvorani, gdje su osvojili sve bodove, tako da će zasigurno biti teški mečevi'.

No, ne dvoji da su svi u hrvatskom taboru spremni još jednom izboriti plasman na završni turnir Davis Cupa.

'Svi smo opušteni. Dobra je atmosfera i spremni smo za pobjedu u ovom meču', zaključio je Ajduković.

Izvlačenja parova bit će u petak u 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, a prvi od dva pojedinačna meča u subotu počet će u 14 sati. U nedjelju je početak zakazan za 13 sati, a program će započeti dvobojem parova.