lijepo za čuti

Prije 30 godina donio je Zvezdi naslov europskog prvaka, a sada je imao potrebu govoriti o hrvatskom nogometu; njegove riječi nikoga ne čude

04.04.2021 u 11:21

Bionic
Reading

Iako je aktualna momčad Sjeverne Makedonije, na čelu s Goranom Pandevom i Arijanom Ademijem, veliki hit u svojoj zemlji, posebno nakon pobjede nad Njemačkom, ime Darka Pančeva u toj zemlji možda i najbolje kotira u nogometnom svijetu

Darko Pančev bivši je nogometni reprezentativac, prvo Jugoslavije, a potom i (Sjeverne) Makedonije. Danas 55-godišnji Pančev, koji živi u Skopju, karijeru je započeo u Vardaru (1983.) gdje je proveo šest sezona (jednom prvi topnik lige), a nakon toga je najbolje godine karijere dao Crvenoj zvezdi s kojom je osvojio tri uzastopna naslova prvaka Jugoslavije te je svaki puta bio najbolji strijelac prvenstva. Najveći trenutak zasigurno mu je bilo osvajanje Kupa prvaka (1991.), a on je protiv Marseillea zabio odlučujući jedanaesterac.

S 27 godina preselio se u milanski Inter gdje se nije proslavio, završio je na posudbi u Fortuni Düsseldorf da bi mu zadnji klub u karijeri bio Sion (1996.).

Naravno, kao i svi, tako je i Pančev pratio posljednje utakmice kvalifikacija za SP u Kataru. Impresioniran je uspjehom Sjeverne Makedonije, koja je slavila u gostima kod Njemačke.

'To je povijesni uspjeh. Svaka čast momcima. Kako i zašto je došlo do toga, to je već za dublju analizu. Jesu li Nijemci dozvolili našima ili su naši došli do toga sami', rekao je Pančev za Novosti.rs, pa se osvrnuo na rad svojeg bivšeg suigrača, Dragana Stojkovića koji trenutno vodi reprezentaciju Srbije.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'Vidi se napredak u igri Srbije, da su motivacija i zalaganje na višem nivou i zbog toga se sve vraća. U utakmici protiv Portugala, bila je izvanredna u drugom dijelu i pokazala kvalitetu, podigla je moral, za razliku od prijašnjih utakmica, kada je lako padala. Nema potrebe trošiti riječi o Draganu Stojkoviću i kao treneru i kao igraču. Radio je dugo u Japanu i Kini, ima iskustvo. Smatram da će odraditi dobar posao. Ne ovisi sve o njemu, ali mora se stvoriti dobra atmosfera na koju utječu i igrači, ali mislim da će Srbija s Piksijem biti ono što bi i trebala biti u nogometnom smislu'.

A onda je dodao ono na što smo najviše ponosni.

'Jedino Hrvatska ima kontinuitet. Smjena generacija će dovesti do toga da malo padne, ali imaju iskustva i bit će ponovo dobri. Činjenica je su da su Slovenija i Crna Gora kvalitativno pali, dok za BiH smatram da treba pružati više. Koja god ex-ju republika napravi rezultat meni je drago. Ne mogu navijati za Škotsku ili Belgiju, normalno je za Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, valjda smo tako odgojeni, u tom duhu'.

I da Pančev uistinu tako razmišlja, jasno je i iz ovog odgovora.

'Zahvaljujući Arenasportu i pratim srpsko, bosansko, hrvatsko prvenstvo. Mlađima kažem, radije ću gledati utakmicu Hajduk - Rijeka nego Arsenal - Southampton. To je sasvim korektan nogomet, iako daleko od nivoa one jugoslavenske lige, ali možda će se jednog dana vratiti i ta kvaliteta', zaključio je Darko Pančev.