NEKAD VELIKAN, A SADA...

Preoblikovanje KK Split nije uspjelo

22.08.2013 u 14:03

Bionic
Reading

Opstanak KK Split ovisi o njegovim vjerovnicima", jasno je to rekla danas savjetnica splitskog gradonačelnica Anđelka Visković. Klub je već završio petu fazu preoblikovanja u kojoj je nužno da vjerovnici svoja dugovanja pretvore u dionice. To se do sada nije dogodilo, a isplata tih dugovanja splitske žute povući će u stečaj

'Time će oni odrediti sudbinu kluba, toga moramo biti svjesni. Mi smo napravili kategorije vjerovnika s kojima razgovaramo. Prva kategorija su vjerovnici koji već u ovom trenutku imaju ovršne isprave i koji mogu onog trenutka kada se aktivira račun kluba, četiri milijuna kuna koji postoje automatizmom povući i klub će startati s nula kuna. To su bivši treneri, igrači i tako dalje. To su neka dugovanja koja sežu još iz 2006. godine. Ljudi su došli do ovršnih isprava na što imaju potpuno pravo i sad smo došli tu gdje jesmo', rekla je Visković dodavši da preoblikovanje, iako je došlo do kraja, nije postiglo očekivane rezultate.

'Formalno-pravno gledajući ono je uspješno jer Zakon o sportu tako kaže, međutim suštinski gledano preoblikovanje nije uspjelo. Napravljeno je u okviru zakona, međutim on nije propisao da se u petom krugu moraju sva potraživanja pretvoriti u dionice jer u protivnom nema smisla osnivati društvo, a društvo se osnovalo u svibnju ove godine, s dugovanjem od 24 milijuna kuna', izjavila je Visković.

Gradonačelnik Ivo Baldasar kaže kako je stečaj već postao realna mogućnost. 'Dugovanja KK Splita s PDV-om dolaze i do 54 milijuna kuna, što je dug koji odgovara poslovanju neke velike industrije', kaže Baldasar. On dodaje i kako će pomoć grada ovisiti o suradnji sa samim klubom, koja se do sada nije pokazala na nivou.

'Retorika 'to je najtrofejniji klub, trostruki prvak Europe, moramo ga sačuvati pod svaku cijenu', neće proći kod mene. Nećemo ga sačuvati pod svaku cijenu. Svi tamo koji su upetljani i koji su bili upetljani i prije, a govorim o novcima, ne mogu očekivati da će to i dalje raditi, da će ova gradska uprava to sve tolerirati i samo sipati novce. Nećemo to raditi', odlučan je Baldasar.