SPORTSKI ZALJUBLJENIK

Preminuo otac moderne hrvatske odbojke i poznati bankar

21.09.2015 u 18:27

Bionic
Reading

U Zagrebu je u nedjelju u 84. godini preminuo Neven Barač, utemeljitelj moderne hrvatske odbojke, sportski zaljubljenik i mecena, te uspješni hrvatski gospodarstvenik

Neven Barač rođen je 5. svibnja 1932. godine u gradu Pagu, gimnaziju je završio u Karlovcu 1950. godine, da bi potom diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Odmalena ga je zanimao sport, posebice nogomet, ali volio je i košarku i rukomet. Međutim, još od 70-ih godina prošlog stoljeća intenzivno se družio s odbojkom, koja je bila i ostala njegova najveća sportska ljubav.

Predsjednikom zagrebačkog AOK Mladost postao je u ožujku 1978. Ubrzo je modernizirao i profesionalizirao klub, te ga u sljedećim desetljećima uzdigao među stožerne odbojkaške kolektive Europe. Samo dvije godine nakon njegova dolaska u Mladost, u rujnu 1980. godine, na Savi je izgrađen Dom odbojke Bojana Stranića. Tako je ponajprije zaslugom Nevena Barača Zagreb postao jedan od rijetkih europskih gradova koji ima modernu dvoranu samo za odbojku.

Hrvatski odbojkaški savez svoje najveće uspjehe u muškoj i ženskoj odbojci bilježi upravo pod vodstvom Nevena Barača, a isto vrijedi i za druge sportske klubove i ustanove kojima je bio na čelu. Bio je pokretač i ključni čovjek kluba i kada su europske uspjehe nizale odbojkašice Dubrovačke banke, a mnogi će ga pamtiti i kao predsjednika NK Dinamo (od lipnja do prosinca 1982.).

Još kao mladi ekonomist 50-ih godina prepoznao je velike potencijale hrvatskog gospodarstva, te se posvetio poslovnom razvoju metalurgije, naftne industrije, banaka i konačno - među prvima u Hrvatskoj - turizmu. Poslovnu karijeru započeo je kao stipendist Rafinerije Sisak, u kojoj je bio i financijski direktor. Jedan je od utemeljitelja i financijski direktor INA-e, bio je generalni direktor Dubrovačke banke, generalni direktor Privredne banke Zagreb, direktor ličkog privrednog čuda SAIT-a u Udbini, direktor DTS-a, ali prije svega bio je vjeran suprug Ani, dobar otac sinovima Zdeslavu i Trpimiru.

Posljednji ispraćaj održata će se u krugu obitelji, a komemoracija u srijedu 23. rujna u 15:00 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb). Program komemoracije počinje u 15:30.