MITA OTIŠAO u 91. godini

Preminuo legendarni šibenski sportski djelatnik Milivoj Boranić; trenirao je veslanje, atletiku, vaterpolo, rukomet i košarku

  • Autor: V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2019 13:36
  • Objavljeno 15.04.2019 u 13:06
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

U Šibeniku je u nedjelju u 91. godini umro istaknuti istaknuti sportski djelatnik, veslački trener i izbornik veslačkih reprezentacija više zemalja Milivoj Boranić - Mita

Boranić je rođen 29. srpnja 1928. godine u Zagrebu, osnovnu školu školu i gimnaziju završio je u Šibeniku, a Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu i Beogradu.

Sportom se počeo baviti u Krešimirovom gradu i to veslanjem, atletikom, vaterpolom, rukometom i košarkom, a 1946. godine s veslačkim klubom Krka osvojio je u posadi osmerca naslov državnog juniorskog prvaka, potom 1948. godine i seniorski, a bio je i tajnik SIZ-a za fizičku kulturu Općine Šibenik.

Treniranje veslačke reprezentacije Egipta preuzeo je 1960. i tu je reprezentaciju vodio do 1969., potom od 1991. do 1993. i od 1996. do 1999. godine. Godine 1970. i 1971. trenirao je veslačku reprezentaciju Turske.

Od 1975. godine do 1984. bio je izbornik veslačke reprezentacije Jugoslavije i trener veslača VK Krke s kojima je osvojio desetak naslova državnih prvaka u različitim veslačkim disciplinama.

Kao izbornik više veslačkih reprezentacija sudjelovao je na više olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava.

Milivoj Boranić bio je i prvi operativac šibenskog dijela Osmih mediteranskih igara i dao je veliki doprinos u obnovi ili gradnji sportskih objekata za potrebe Igara koje su 1979., godine održane u Splitu, a čija su se pojedina natjecanja održavala i diljem Dalmacije. Tada su preuređeni ili izgrađeni sportski objekti na Šubićevcu, Baldekinu, Zatonu…, a Šibenik je u pripremi MIS-a rješavao i komunalne probleme na Ražinama, Šubićevcu.

Boranić je bio i jedan od pionira šibenske košarke iz koje su potekli Dražen i Aleksandar Petrović, Danira Nakić i brojni drugi igrači.

Komemoracija povodom smrti Milivoja Boranića održat će se danas, 15. travnja, u 19 sati u prostorijama Veslačkog kluba Krka u Šibeniku, dok će sahrana biti će u utorak, 16. travnja, u 14 sati na groblju Kvanj u Šibeniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!