ALIANZ S PONOSOM

Predstavljeni hrvatski sudionici Paraolimpijskih igara u Sočiju

21.02.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Prije svog odlaska u Soči, na XI. Zimske paraolimpijske igre, hrvatski predstavnici Dino Sokolović i Damir Mizrak, sudjelovali su na sada već tradicionalnoj, trećoj po redu, radionici za novinare o paraolimpizmu u organizaciji Allianza i Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Uz Dinu i Damira, radionici se pridružio i njihov trener Luka Dobrinić, koji je prisutnima detaljnije objasnio propozicije skijaških disciplina u kojima se natječu, te Damirov skijaš pratitelj, Luka Debeljak, koji ga glasovno navodi.

'Znamo i osjećamo da smo spremni za Soči. Pripremni period bio je jako zahtjevan i izazovan, no treniramo, trudimo se, dajemo 110 posto od sebe iz dana u dan, tako da s velikim nestrpljenjem očekujemo Soči. Nadamo se da ni rezultat neće izostati i da ćemo se vratiti s medaljama oko vrata, iako, moram priznati, mi se već sada osjećamo kao pobjednici', izjavio je trener Luka Dobrinić.

Najbolji hrvatski skijaš paraolimpijac Dino Sokolović i kandidat za medalju u monoskiji slaloma i veleslaloma, iz svoje je perspektive prisutnima objasnio kako izgleda jedan dan u životu paraolimpijca te naglasio:

'Nadljudski je trud uložen u ovo gdje smo danas. Velika je odgovornost dobiti i opravdati povjerenje koje su meni ukazali u Hrvatskom paraolimpijskom odboru te mi time dali šansu da postignem ovu formu. Težim sportskoj izvrsnosti, svoje sposobnosti stavljam na prvo mjesto, tako da moj invaliditet za mene zapravo ne postoji.'

Na temu invalidnosti i prepreka s kojima se svakodnevno suočavaju paraolimpijci i osobe s invaliditetom koje se aktivno ili rekreativno bave sportom, nadovezao se i skijaš paraolimpijac u disciplinama slalom i veleslalom uz navođenje za slabovidne Damir Mizrak.

'S predrasudama se susrećemo često, ali njima ne želimo i ne smijemo dati na važnosti. Važno je pokrenuti se, prepoznati i iskoristiti svoj talent, te javno pričati o svim prednostima koje bavljenje sportom donosi. Odlazak u Soči i sam plasman na Paraolimpijske igre, veliki su nam izazov, ali i neopisiva radost i zadovoljstvo.'

Uz predstavnike Allianza i HPO-a, sretan put u Soči i medalje oko vrata zaželio im je i Ivica Kostelić, najbolji hrvatski skijaš, koji je u audio poruci s kolegama skijašima podijelio svoja zapažanja iz Sočija.

Na globalnoj razini Allianz je povezan s paraolimpijskim pokretom od 2006. godine kada je postao prvi 'međunarodni partner' Međunarodnog paraolimpijskog odbora, a prije tri godine je i Allianz u Hrvatskoj započeo svoju suradnju s Hrvatskim paraolimpijskim odborom. Hrvatski paraolimpijski odbor jedan od 13 nacionalnih paraolimpijskih saveza pod sponzorstvom Allianza.

Allianz u Hrvatskoj podupire i Paraolimpijski školski dan s ciljem promocije sporta osoba s invaliditetom, paraolimpijaca i paraolimpijskog pokreta i povećanja svijesti kod djece školske dobi o izazovima s kojima se susreću sportaši s invaliditetom. Uz to, prošle je godine pokrenut i projekt 'Treneri velikog srca' u suradnji s Anom Sršen, u sklopu kojeg su u četiri mjeseca otvorene plivačke škole za djecu s teškoćama u razvoju u sedam gradova diljem Hrvatske.