SLOVENCI SLAVE

Predsjednik i navijači poklonili se junacima

19.11.2009 u 19:35

Bionic
Reading

Deset tisuća slovenskih navijača oduševljeno je popodne u središtu Ljubljane slavilo plasman svoje nogometne reprezentacije na SP u Južnoj Africi, proglašavajući izbornika Matjaža Keka i reprezentativce novim nacionalnim idolima, a komplimente nisu štedjeli ni tradicionalno suzdržani slovenski političari

'Vaša je pobjeda nadmašila granice sportskog događaja. Pokazali ste inovativnost i nove ideje. Brojčano mala država dokazala je da se jedinstvom i zajedničkim ciljem može prijeći granice mogućega', rekao im je u čestitki ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Reprezentativce je pred odlazak na susret s građanima na ljubljanskom Tromostovju primio predsjednik države Danilo Türk, rekavši da njihovu pobjedu slavi cijela zemlja.

'Pokazali ste tehniku, borbenost i srčanost, a nekadašnje podcjenjivačke ocjene kako Slovenci nisu za nogomet već odavno ne stoje', rekao je Türk, dodajući da mu je i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev čestitao na pobjedi.

Slovenski mediji tvrde da je premijer Borut Pahor odmah nakon utakmice u Mariboru ispunio svoje obećanje nogometašima da će im 'izglancati' kopačke, a prvo je očistio sportsku opremu strijelcu mariborskog pogotka Zlatku Dediču i vrataru Handanoviču.

Slovenija je u dodatnim kvalifikacijama za SP 2010. izbacila Rusiju, i ovo je treći puta da se je slovenska nogometna reprezentacija plasirala na velika natjecanja (EP 2000, SP 2002. i SP 2010).