22. obljetnicA smrti

Predsjednik HKS-a Stojko Vranković naklonio se svom igračkom uzoru Kreši Ćosiću

25.05.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Delegacija Hrvatskog košarkaškog saveza na čelu s predsjednikom Stojkom Vrankovićem i stručnim tajnikom Josipom Vrankovićem, povodom 22. obljetnice smrti Krešimira Ćosića, položila je vijence te zapalila svijeće na grobu legendarnog Krešimira Ćosića

Prošle su već 22 godine otkako nas je u 47. godini života napustio legendarni Krešimir Ćosić, košarkaš za kojeg mnogi kažu kako je bio ispred svog vremena. Na današnji dan, 25. svibnja 1995. godine, u američkom gradu Baltimoreu preminuo je jedan od najvećih hrvatskih košarkaša koji je bio uzor mnogima. Među njima je bio i Drnišanin Stojko Vranković koji je cijelu karijeru na leđima nosio 'Ćosićev broj 11.'

Krešimir Ćosić rođen je u Zagrebu, no odrastao je u Zadru gdje je kao 14-godišnjak počeo trenirati košarku na betonskom igralištu u Jazinama. Već je 1964. – kada je imao 16 godina - debitirao za prvu momčad Zadra, a do svoje 20. godine života osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije te svjetsko i olimpijsko srebro.

Nakon osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Ciudad de Mexicu 1968. Ćosić na iznenađenje mnogih odlazi na studij na američko sveučilište Brigham Young u Provu. S momčadi BYU dva puta osvojio je naslov prvaka u Western Athletic Conference (WAC) sveučilišne košarkaške lige, oborio je mnoge rekorde tog sveučilišta te je izabran u najbolju petorku NCAA lige što dotad nije uspjelo niti jednom stranom igraču (All team).

Iako je izabran na NBA draftu (LA Lakers) 211 cm visoki Ćosić 1973. godine vraća se u svoj Zadar iz kojeg nakon tri sezone odlazi u ljubljansku Brest Olimpiju, a nakon toga u talijanski Virtus iz Bologne, s kojim u dva navrata osvaja talijansko prvenstvo.

Nakon Bologne, Ćosić se 1980. godine vraća u Hrvatsku, u zagrebačku Cibonu (trostruka kruna 1982. godine; prvenstvo Jugoslavije, Kup i Kupa pobjednika kupova!), gdje 1983. godine prestaje sa aktivnim igranjem košarke.

Nakon igračke karijere Ćosić se posvetio trenerskom poslu u splitskoj Jugoplastici, zatim od 1984. do 1987. kao izbornik Jugoslavije, a radio je još u talijanskom Virtusu iz Bologne te  grčkom AEK-u.