PODSJETNIK NA PROŠLOST

Povjesničari i kolekcionari stižu na Brijune

05.01.2012 u 16:36

Bionic
Reading

Ljubitelji golfskih starina jednom godišnje, u odjeći iz tridesetih godina prošlog stoljeća, održavaju prigodna natjecanja na starim igralištima poput našeg brijunskog

Članovi Europske udruge golfskih povjesničara i kolekcionara jednom godišnje održavaju prigodna natjecanja na starim igralištima. U našoj zemlji takvo igralište, još iz tridesetih godina prošlog stoljeća, postoji na Brijunima.

'Kad su u Europskoj udruzi čuli da i mi imamo igralište kakvih je danas malo, raspametili su se i najavili dolazak na Brijune', kaže Dražen Pomykalo, jedan od obnovitelja golfa u Hrvatskoj 1991. godine i kroničar tog sporta.

Danas je predsjednik Natjecateljske komisije HGU te suosnivač i dopredsjednik Hrvatske udruge golfskih sudaca.
Prvu knjižicu o golfu na hrvatskom jeziku, u svojoj skromnosti zove je brošurom, napisao je i izdao 1993. upravo Dražen Pomykalo. On je i autor, kako je naziva, prve brošure o golf pravilima izdane 1994.

'Skupina zanesenjaka devedesetih godina prošlog stoljeća obnovila je dio golf igrališta na Brijunima. Na tom starom igralištu početno područje (tee) pokriveno je pijeskom, baš kao što su pokrivena pijeskom i područja oko jamica (green). Na suvremenim igralištima ta su područja travnata. Članovi Europske udruge golfskih povjesničara i kolekcionara biraju upravo igrališta poput brijunskoga. Igrajući na takvim igralištima, odijevaju se onako kako su se odijevali i igrači u prvoj polovici prošlog stoljeća', obavještava Pomykalo.

Prva golf igrališta u Hrvatskoj bila su na Brijunima, u Ičićima i u zagrebačkom parku Maksimir. Pomykalo spominje i fotografiju iz 1920. na kojoj se vide tri čovjeka kako igraju golf, a u pozadini je tvrđava Klis.

'Pretpostavlja se', piše Pomykalo, 'da je to moglo biti negdje oko izvora rijeke Jadro u okolici Splita.'

'Prvo standardno golfsko igralište sa 18 polja 'Dolina kardinala' sagrađeno je 1997/98. pored Krašića. Danas u Hrvatskoj postoje (još) dva igrališta koja ispunjavaju sve uvjete. Jedno je u Zagrebu, u Blatu, a drugo u Savudriji, u Istri', podvlači Pomykalo.

Postoje i brojna vježbališta, neka izvrsna, poput onoga u Zaprešiću, objašnjava Pomykalo, koji ističe važnost golfa i kao turističke i kao sportske djelatnosti.

'Osobito je područje uz Jadransko more prikladno za gradnju golf terena zbog klimatskih uvjeta', naglašava.

U Hrvatskoj danas ima više od tisuću golfera i 17 licenciranih sudaca: jedan međunarodni, dva državna, dva županijska i 12 klupskih.

Mlađi igrači već putuju na međunarodne turnire. Nedavno je Marko Grgičević osvojio 7. mjesto na međunarodnom turniru u Miamiju u konkurenciji igrača od 14 i 15 godina. Turnir je inače okupio mlade od sedam do 18 godina iz 42 države.
Na prigovore da golfska igrališta ugrožavaju okoliš, Pomykalo odmahuje rukom.

'Po igralištu u Blatu slobodno trčkaraju zečevi i porodice fazana te pokoja srna, a nakon gradnje terena trajno su se doselile i dvije porodice labudova. Trava se zalijeva vodom iz jezera. Budući da je provedena irigacija, voda od zalijevanja vraća se u jezera i tako na neki način reciklira.Valja napomenuti da su golfska igrališta rijetki sportski objekti koji su uglavnom građeni i održavani privatnim, a ne državnim novcem', zaključuje Pomykalo.