ODBIJENICA ŠUKERU

Potez koji će dodatno narušiti odnose HNS-a, grada Splita i Hajduka!

02.03.2015 u 18:16

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odbio je poziv predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera da 11. ožujka ove godine dođe na sastanak na kojem bi se raspravljalo o aktualnim izazovima u hrvatskom nogometu, a njegov potez su slijedili i u Hajduku

'Ni ja osobno niti predstavnici Grada Splita neće doći na razgovor u HNS', navodi se u pismu kojeg je Baldasar u ponedjeljak poslao Šukeru.

Kako se saznaje u splitskoj Gradskoj upravi, poziv na ovaj sastanak, osim predstavnicima Grada Splita poslan je još i dioničarima HNK Hajduk Jaki Andabaku, Ivanu Rimcu i Vodovodu, te predsjednici Nadzornog odbora Hajduka Branki Ramljak.

U pozivu ih se, kako se doznaje u splitskoj Gradskoj upravi, poziva kao 'većinske vlasnike' Hajduka kako bi se raspravljalo o aktualnim izazovima u hrvatskom nogometu.

Baladasar u svojem pismu ističe 'krupnu grešku u samom uvodu dopisa' u kojem se spominju većinski vlasnici Hajduka.

'Grad Split je jedini većinski vlasnik HNK Hajduk š.d.d. kao trgovačkog društva u kojem ne može postojati više većinskih vlasnika jer to nije moguće', poručio je Baldasar u ponedjeljak u pismu Šukeru.

Grad Split kao većinski vlasnik Hajduka, nastavlja Baldasar, želi i inzistira da se trenutno stanje u hrvatskom nogometu poboljša i normalizira, a "prvenstveno što se tiče odnosa krovne nogometne organizacije HNS-a prema vlasništvu Grada Splita, a to je kao što znate HNK Hajduk".

'Također izuzetno smo iznenađeni sastavom osoba koje ste pozvali na navedeni sastanak jer po nama u rješavanju nagomilanih problema trebaju zajedno sudjelovati HNS i Hajduk, a ne većinski dioničar kluba i ostali dioničari kluba od kojih ste, nažalost, na sastanak pozvali samo neke od većih dioničara, a ostale u potpunosti zanemarili', istaknuo je Baldasar u pismu Šukeru.


Baldasar navodi kako je Grad Split u više navrata pozivao Šukera i predstavnike HNS-a na razgovore u Split u tijeku neuspjele kampanje za EURO 2020.

'Na te pozive ste se višestruko oglušili', dodaje Baldasar.

Po Baldasarovom tumačenju trenutni problemi u hrvatskom nogometu, koji su eskalirali u proteklih godinu nada "već su odavno mogli biti riješeni, da ste se Vi udostojili doći u naš grad i razgovarati s nama i sa predstavnicima Hajduka'.

'Jedno je sigurno, a to je, da su se neka pitanja riješila kada je to trebalo danas hrvatski nogomet ne bi bio u stanju u kakvom je, pri tom ne misleći na reprezentaciju i njene uspjehe koji nas sve vesele', istaknuo je Baldasar, objašnjavajući razloge zbog kojih on kao gradonačelnik niti itko od predstavnika Grada Splita neće doći na sastanak 11. ožujka u HNS.

Baldasar smatra da HNS kao krovna organizacija hrvatskog nogometa mora razgovarati isključivo sa HNK Hajdukom i udovoljiti realnim i transparentnim zahtjevima koje je HNK Hajduk odavno artikulirao.

'Mi ćemo kao većinski vlasnik kluba promatrati razvoj situacije i u svakom trenutku biti spremni zaštiti vlasništvo grada i građana Splita', zaključuje Baldasar u svojem pismu Šukeru.

Nakon gradonačelnika Baldasara i iz Hajduka su poslali odbijenicu HNS-u, a pismo splitskog kluba prenosimo u cijelosti:

'Poštovani, zaprimili smo Vaš dopis poslan 27.02.2015. godine kojim nas pozivate na sastanak u prostorije HNS-a, citiram 'kako bismo na najvišoj razini razgovarali o aktualnim izazovima u hrvatskom nogometu'.

Pozdravljamo svaku inicijativu za razgovore jer smo mišljenja da se treba i mora komunicirati sa svim dionicima koji sudjeluju u sustavu nogometa u Hrvatskoj. Tu se misli na sve klubove ali i na navijače bez kojih ova tako lijepa igra ne bi imala nikakvog smisla. Svjedoci smo velikog nezadovoljstva svih dionika koje se izražava na različite načine, a uzroke treba tražiti prije svega u gubitku međusobnog povjerenja.

S obzirom na osobe koje ste pozvali na sastanak nije posve jasno o čemu će se zapravo razgovarati: o vlasničkim odnosima, organizaciji ili modelu upravljanja u HNK Hajduk. Vidljivo je da je poziv upućen dioničarima, većinskom i samo nekim manjima, pa se postavlja pitanje po kojem ključu su pozvani, budući s današnjim danom HNK Hajduk ima preko 6.300 dioničara.'