Logo (1)

danas protiv češke

Polufinale Eura smo osigurali, ali nema opuštanja: Idemo odraditi posao do kraja, svaku utakmicu idemo na pobjedu...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 20.01.2020 08:16
  • Objavljeno 20.01.2020 u 08:16
Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija pobjedom je protiv Njemačke osigurala plasman u polufinale EP-a. No, u drugom krugu nas čekaju još dvije utakmice, prva je danas (ponedjeljak, 20. siječnja, 16 sati, Beč) protiv Češke. Iako ovaj susret nema nikakvog rezultatskog značaja, opuštanja neće biti, a Lino Červar priliku bi trebao dati onima koji do sada nisu imali značajniju minutažu

Već u nedjelju ujutro, odmah nakon veličanstvene pobjede protiv Njemačke i plasmana u polufinale EP-a, hrvatski izbornik Lino Červar je počeo slagati taktiku protiv Češke.

Realno, ta nam reprezentacija nikada nije pravila ozbiljne probleme, ali puše se i na hladno. Želi se pod svaku cijenu nastaviti pobjednički niz.

Malo je poznato kako je baš Češka na neki način obilježila karijeru hrvatskog izbornika. Naime, baš je protiv Češke Lino Červar započeo nevjerojatan i nestvaran put koji će ga s reprezentacijom odvesti do svjetskog trona i naslova olimpijskog pobjednika. U lipnju 2002. godine Hrvatska je dočekala Češku u Kutiji šibica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Portugalu. I pobijedila 35:24. Osam dana kasnije dobili smo i uzvrat 32:26 i osigurali nastup na tom svjetskom prvenstvu. Lino će u šali reći u Kutiji šibica je bilo tristotinjak navijača od kojih sam znao barem pola, možda čak i njihove jedinstvene matične brojeve. Od toga susreta se počela pisati nova i drugačija povijest hrvatskog rukometa...

S Češkom smo igrali ukupno šest puta. I dobili pet. Jedini poraz je s Islanda 1995. godine, 25:27. Na posljednjem Europskom prvenstvu u Hrvatskoj prije dvije godine u susretu za 5. i 6. mjesto pobijedili smo ih 28:27. A Česi su na tom natjecanju bili jedno od najugodnijih iznenađenja. Imali su i prvog strijelca Ondreja Zdrahalu. Iz tog hrvatskog sastava danas su u Beču sedmorica hrvatskih i osmorica čeških igrača. Ta je reprezentacija do sana na ovom natjecanju dobila samo Sjevernu Makedonije 27:25, i Ukrajinu 23:19. Realno Hrvatskoj ne bi smjeli napraviti bilo kakav problem. Ali Lino Červar je poslovično oprezan.

  • +37
EP u rukometu, skupina I, 2. kolo, Hrvatska - Njemačka Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Vidjet ćemo kakvo je zdravstveno stanje svih igrača, imamo još dvije utakmice u Beču, i u jednoj smo prednosti jer smo osigurali nastup u polufinalu. Međutim, moramo se resetirati, opet ispočetka, jedan zadatak smo ispunili, sad idemo dalje', kaže Lino koji bi u današnjem susretu veću minutažu morao dati igračima iz 'drugog plana', da se razigraju i osjete 'pravu' atmosferu Europskog prvenstva.

'Ne možemo reći da je utakmica s Česima nevažna. Svaka loša predstava ili poraz bespotrebno bi unijeli nervozu u momčad, možda i narušili sjajnu atmosferu koju smo do sada gradili, a to nam ne treba. Zato neće biti opuštanja jer važno je da utakmicu sa Španjolcima dočekamo s maksimalnim brojem bodova i da se s njima borimo za prvo mjesto u skupini', kaže Luka Stepančić, a naš prvi golman Marin Šego samo je potvrdio njegova razmišljanja:

'Opuštanje? Ne dolazi u obzir, idemo odraditi posao do kraja, svaku utakmicu idemo na pobjedu.'

  • +19
Beč: Atmosfera u dvorani na utakmici između Hrvatske i Njemačke Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL