povijesni uspjeh

Pokazano znanje i karakter: Jedan detalj otkrio na koji način je Bjelica promijenio Dinamo!

22.02.2019 u 08:48

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama pobjedom 3:0 nad plzenskom Viktorijom u uzvratnom dvoboju 16-ine finala europske lige nadoknadili su zaostatak (1:2) iz prve utakmice i ušli među 16 najboljih momčadi ovog natjecanja, a veseli način na koji su nastavili napadati nakon što su već imali rezultat koji ih vodi dalje, a zasluge za to pripadaju Nenadu Bjelici i njegovom radu...

Dinamo je pokazao znanje, 'mišiće' i karakter te posve zasluženo prošao među 16 najboljih momčadi Uefinog natjecanja Europske lige.

  • +31
Europska liga, uzvratna utakmica, Dinamo Zagreb - Viktoria Plzen Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Doduše, već u prvoj utakmici, posebice u prvom poluvremenu, bilo je vidljivo da se Bjeličina momčad ima snage nadigravati s prvacima Češke. Međutim, s dvije individualne pogreške, Viktoria je ipak izvukla pobjedu i s prednošću stigla u Zagreb.

No, nije se paničarilo. Trener Bjelica odmah po okončanju tog dvoboja rekao je da ne strahuje za ukupan iskod, te je čak i rekao da mu je taj poraz draži nego da je izvukao kakav remi. Jer ovako nije bilo mjesta kalkulacijama ni opuštanju.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama, ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE

'Za ovu utakmicu mi je bila lakša priprema, jer smo na vrijeme dobili šamar i uzvrat smo odigrali fantastično. Bilo mi je lakše pripremiti ovu utakmicu, nego prvu jer su mediji uoči prve utakmice prezentirali Viktoriju kao lošiju i tu mi nisu pomogli. Bilo je teško pripremiti igrače', izjavio je Bjelica.

I vidjelo se već po prvim minutama maksimirskog uzvrata da je Dinamo maksimalno motiviran, ali i konkretniji.

A akcija kod prvog gola - i da je 'šarmantniji'. Jer da akciju u kojoj su sudjelovali Petković, Olmo i strijelac Oršić odigraju igrači Manchester Cityja ili Barcelone, vrtila bi se po TV-postajama kao potez dana. Ovako će Dinamov bljesak ostat zabilježen u memoriji 'modrih' navijača.

Dominantni Dinamo znao je kako zaustaviti Viktoriju, istu onu koja je već nekoliko sezona salni sudionik Uefinih natjecanja, i to ne samo 'pasivni' jer uzimala je bodove i Romi, CSKA-, odmjeravala snage s Realom, ali i bez problema izbacivala beogradski Partizan, prvi je konkretniji udarac prema Livakoviću uputila tek sredinom drugog dijela.

U tim je trenucima već bilo 2:0, ali Česi su jedva uspjevali povezati koju akciju. Ali ne zato što nisu htjeli, već zato što im rastrčani 'modri' to jednostavno nisu dopustili.

A kakav je karatket trener prenio na momčad jasno je bilo vidljivo baš u tom nastavku. Nekad bi se, jer rezultat je već tada jamčio prolaz, Dinamovi igrači povlačili u bunker, čuvajući stečenu prednost, dok su sada ganjali i treći pogodak. jer zna se da je napad najbolja obrana.

I za takvu su igru nagrađeni u 73. minuti. Oršić je presjekao jednu loptu, povukao do kaznenog prostora, zatim dodao nesebično Petkoviću koji je sa 15 metara razornim udarcem pogodio pod gredu za konačnih 3:0 i ogromno slavlje na maksmirskim tribinama.

I ono u što smo sigurni, jednako takav, pa čak i opasniji Dinamo, kojem iz utakmice u utakmicu raste samopouzdanje, vidjet ćemo već u osmini finala, bez obzira kojeg suparnika mu ždrijeb dodijelio.