UFC SPEKTAKL

Pogledajte! Nemilosrdni Irac za 13 sekundi ponizio prvaka

13.12.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Fantastična noć u Las Vegasu, nakon koje UFC ima nove prvake u perolakoj i srednjoj kategoriji, a to su Conor McGregor i Luke Rockhold, koji su prekidima savladali dosadašnje, Josea Alda i Chrisa Weidmana.

Jedan udarac bio je dovoljan! Niti jedan prvak nije pao brže, a kamoli najuvjerljiviji u povijesti UFC-a. Toliko se dugo čekala borba koja je na kraju trajala samo 13 sekundi. I na kraju se dogodilo ono što je Conor McGregor najavljivao, ali rijetko tko mu je vjerovao. Potpuno je pomeo i osramotio Josea Alda te postao jedini pravi prvak u UFC-ovoj perolakoj kategoriji.

Deset sekundi borci su se gledali, a onda obojica istovremeno krenuli krošeom, a samo par desetinki sekunde ranije sjeo je onaj Conora McGregora. I taj je bio dovoljan. Kvalitetno je sačekao fintu i pokušaj Alda te pogodio lijevom rukom, koja još jednom donosi veliku pobjedu za najveću svjetsku MMA zvijezdu. Nažalost po Frankiea Edgara, ovako brz završetak borbe traži samo jednu stvar, revanš! Jer ovo ipak nije bila borba, ovo je bio jedan trenutak nepažnje Alda i ogromnog talenta Conora McGregora.

Luke Rockhold novi je prvak srednje kategorije i to potpuno zasluženo. Pronašao je odgovor za hrvanje i tempo Chrisa Weidmana te pametno pričekao i iskoristio veliku grešku koju si prvak nikako nije smio dozvoliti. Tako je potvrdio ono što su mnogi najavljivali, da

upravo on ima rješenje za nanijeti Weidmanu prvi poraz, iako daleko od toga da je do pobjede
došao lako.

Prvu rundu je bolje otvorio prvak te na samom početku hvata leđa izazivača te dolazi do kontrole na podu. Rockhold se izvukao sredinom runde te dobro radio u stand upu, nakon čega dolazi do pokušaja gušenja, koji je bio čvrst, ali ne dovoljno i Weidman je izdržao. Pred kraj runde još jedan Rockholdov pokušaj giljotine, no Weidman je ponovno vani.
Drugih pet minuta u potpunosti je pripalo Rockholdu, koji je ostavio borbu u stand upu, gdje je par puta middle kickovima i boksačkim tehnikama ozbiljno pogađao Weidmana, no nije uspijevao na te udarce povezati dodatnu kombinaciju.

Treća runda krenula je sporije, a nakon minute i pol Weidman dolazi do rušenja, ali Rockhold je brzo na nogama. Oba borca su izgledala dosta umorno, no Weidman je kontrolirao sve do posljednjih minutu i pol, kad vrlo slabo pokušava kružni udarac, koji je Rockhold anulirao, srušio Weidmana, uhvatio mu leđa te napravio tranziciju u full mount. Tamo kreće strašna serija, a da nije bila u pitanju borba za titulu, Herb Dean bi vjerojatno prekinuo, no pustio je i dao šansu Weidmanu, koji je u kut odšetao potpuno krvavog lica.

Ipak, sve je bilo pitanje vremena, unatoč tome što Weidman četvrtu rundu otvara hrabro i dolazi do prednosti u klinču. Tad je ipak pala odluka, još jedna sjajna tehnika Rockholdu donosi rušenje, a strpljenje mu donosi još jedan full mount, iz kojeg je radio dovoljno da Herb Dean zaključi kako je prvak istrpio dovoljno te je prekinuo borbu.

Borba za idućeg izazivača bila je izjednačena koliko se i očekivalo. Yoel Romero i Jacare Souza dali su sve od sebe, no o konačnoj odluci će se još dugo raspravljati. Ona je pripala Kubancu, vjerojatno na račun uvjerljive druge polovice prve runde.

Ta prva runda krenula je podosta rezervirano, a tek nakon tri minute vidjeli smo prvi pravi udarac. Romero je pogodio kružni udarac laktom, kojim je uzdrmao Brazilca te je krenula ground n’ pound serija, kojom ipak nije uspio završiti borbu, ali sigurno si je osigurao rundu. Druga dionica bila je slična, bez previše akcije, dojam je bio da je Jacare bio ofenzivniji, odnosno vidio se veliki umor Yoela Romera. Treću rundu u potpunosti Souza koristi Romerov umor, iako bez prilike za završetak borbe i odluka je ostala na sucima.

Tamo je jedan dao prvu rundu čak 10:8 Romeru, a pripala mu je i druga, dok je idući sudac dvije runde presudio u korist Jacarea. Tako je odlučio treći, po kojem je druga runda, kao i prva, pripala Romeru te je on došao do pobjede, uz podosta negodovanja publike, barem one koja nije ciljano navijala protiv Brazilca.

Glavne tri borbe u potpunosti su bacile u sjenu ostale, no teško je ne spomenuti impresivnog Demiana Maiu. Gunnar Nelson je još jednom dokazao kako mu taktika nije jača strana. Nakon što je prošle godine, kroz cijelu borbu gubio od Ricka Storya, no ostajao u stand upu, sad je protiv Maie napravio sličnu pogrešku. Iako je prvu rundu bio izdominiran na parteru, Islanđanin je grappling nastavio forsirati i dalje. Rezultat toga? Sve tri 10:8 runde kod dva te dvije 10:8 i jedna 10:9 runda za brazilskog BJJ velemajstora kod trećeg suca.

Sjajnu seriju nastavio je i Max Holloway, koji je došao do osme pobjede za redom, a protiv Jeremya Stephensa je pokazao kako osim ubojit, zna biti i taktički discipliniran borac. Iako je vrlo vjerojatno kompletno bolji borac od Stephensa, Holloway je odabrao taktiku rušenja i kontrole, koju je na kraju imao ukupno 13 minuta. Došao je tako do uvjerljive sudačke odluke te, što je također izuzetno bitno, iz borbe je izašao potpuno neoštećen.

Uvodni program također je ponudio podosta uzbuđenje. Frankie Saenz je pružio vrlo dobar otpor Uriahu Faberu, no nedovoljno da nađe pravi odgovor za tempo koji je šef Alpha Malea postavio, kao i za njegovu hrvačku vještinu. Faber borbu nije uspio završio, no do sudačke odluke je uspio doći. Do odluke je došla i Tecia Torres, i to sedme u karijeri, u isto toliko borbi, za skor 7-0. Činjenica da nikad nikoga nije završila bi joj mogla usporiti put prema vrhu, no dojam je ponovno bio sjajan. Ovo je jedna od najboljih i najkompletnijih borkinja svijeta, bez ikakve sumnje.

U borbi dva neporažena mlada borca, pobjednik brazilskog Ultimate Fightera, Warlley Alves, gušenjem u prvoj rundi je savladao ATT-ovog hrvača Colbya Colvingtona, a prvi poraz u karijeri doživio je i Kevin Lee. Od Amerikanca je bolji bio Leonardo Santos, i to tamo gdje nitko nije očekivao. Brazilski BJJ borac nokautirao je velikog američkog talenta. Ostale uvodne pobjede ostvarili su Yanci Medeiros, Magomed Mustafaev i povratnik Court McGee.

UFC 194 – Rezultati

Conor McGregor vs. José Aldo – KO (R1 0:13)
Luke Rockhold def. Chris Weidman – TKO (R4 3:12)
Yoel Romero def. Ronaldo Souza – podijeljena sudačka odluka
Demian Maia def. Gunnar Nelson – jednoglasna sudačka odluka
Max Holloway def. Jeremy Stephens – jednoglasna sudačka odluka

Urijah Faber def. Frankie Saenz – jednoglasna sudačka odluka
Tecia Torres def. Jocelyn Jones-Lybarger – jednoglasna sudačka odluka
Warlley Alves def. Colby Covington – SUB (R1 1:26)
Leonardo Santos def. Kevin Lee TKO (R1 3:26)

Magomed Mustafaev def. Joe Proctor – TKO (R1 1:54)
Yancy Medeiros def. John Makdessi – podijeljena sudačka odluka
Court McGee def. Márcio Alexandre Jr. – jednoglasna sudačka odluka