svjetski kup

Podvig hrvatskog paratriatlonca; Franko pokorio konkurenciju u Španjolskoj

21.06.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski paratriatlonac Antonio Franko (29) ostvario je veliki uspjeh pobijedivši na natjecanju Svjetskog kupa u španjolskoj La Coruni nastavivši sjajnu seriju rezultata ove godine.

Franko je u sezonu otvorio broncom na Europskom prvenstvu u poljskom Olsztynu, potom je bio treći na Svjetskom kupu u francuskom Besanconu, a sada je ostvario i pobjedu u La Coruni.

Član riječkog kluba Rival je 750 m plivanjem, 20.8km biciklom i 5 km trčanjem prošao za sat, šest minuta i 10 sekundi ispred Australca Jeremyja Peacocka (1:07.36) i Španjolca Nila Riudavetsa Victoryja (1:10.11).

'Jako sam zadovoljan utrkom. Iako je bilo loše vrijeme, jak vjetar i kiša, vodio sam od početka do kraja i uspio sam sačuvati prednost', kazao je 29-godišnji triatlonac iz Kraljevice.

'Iako je zona tranzicije bila duga, uspio sam ostvariti zacrtano i na kraju sam uspio. Sada slijedi malo odmora pa pripreme za utrku Svjetske serije u Engleskoj', dodao je Franko.

Njegov trener Hrvoje Vlahović je istaknuo kako su vremenski uvjeti bili iznimno teški, a Franko je u samoj završnici utrke i pao.

'Unatoč teškim vremenkim uvjetima i dugoj zoni tranzicije, više od 200 m, Antonio je od samog starta zauzeo vodeću poziciju i držao je do kraja utrke. Kako se jedan dio pred sam cilj trčao po kamenim pločama, Franko je stotinjak metara prije cilja pao, ali to ga na sreću nije omelo da na najbolji mogući način završi natjecanje', istaknuo je Vlahović.

Franko je prvi hrvatski triatlonac koji je nastupio na paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojivši peto mjesto. Ove godine još se ne skupljaju bodovi za nastup na POI u Parizu 2024. godine, a vrhunac sezone bit će Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju u studenom.

Bodovi za POI u Parizu skupljat će se od srpnja 2023. do srpnja 2024. godine.