tko je favorit večeras?

Podatak o vrijednosti PSG-a i Bayerna iznenadit će sve. Osim toga, Bavarci mogu i do rekordne zarade, pa se pitamo hoće li se sjetiti i smijenjenog Nike Kovača

23.08.2020 u 10:41

Bionic
Reading

Nogometaši Bayerna ove nedjelje igraju svoje 11. finale u Ligi (bivšem Kupu) prvaka i love šesti naslov u najelitnijem klupskom natjecanju. Naravno, pitanje je hoće li u tom uspjeti, jer s druge strane, od 21 sat na stadionu Benfice u Lisabonu, bit će jaki PSG, prepun vrhunskih, ali i skupo plaćenih zvijezda

Bayern po šesti put ili PSG s premijernim naslovom?

Odgovor je teško dati, iako su kladionice lagano na strani Bayerna.

No, dosadašnji međusobni ogledi, još tamo od 1994. godine, sugeriraju da je ipak tradicija mrvicu na strani Parižana. Jer u osam međusobnih utakmica, PSG je upisao pet pobjeda, a Bayern tri. Gledamo li i one iz najbliže povijesti, a bile su to utakmice u skupini 2017. godine, PSG je također malo uspješniji jer na svom je stadionu slavio 3:0, dok je u Münchenu bilo 3:1 za Bayern.

>> Večeras doznajemo tko je najbolji u Europi: Savršeni bavarski stroj, koji može do povijesnog uspjeha ili francuski 'plaćenici', s najskupljim igračima svijeta

Iako u najavi utakmice svi vole naglašavati vrijednost odnosno bogatstvo PSG-a, činjenice govore nešto drugo. Odnosno momčad Bayerna skuplja je čak za 127 milijuna eura (prema transfermarktu PSG vrijedi 'samo' 801 milijun, a Bayern 928 milijuna eura).

Doduše, tu postoji jedna druga stvar, a to je da je ovaj i ovakav PSG sastavljen u zadnjih godinu ili dvije, pri čemu su dovedena dva najskuplja igrača svijeta (Neymar i Mbappe), te da je vrijednost raspoređena na manji broj igrača, za razliku od Bayerna koji ipak ima veću širinu.

  • +9
RB Leipzig - PSG (polufinale Lige prvaka) Izvor: EPA / Autor: David Ramos / POOL

Ono što posebno impresionira, jest podatak da je Bayern u cijeloj ovoj sezoni igrao deset utakmica u Ligi prvaka i da je u svih deset upisao pobjede, za razliku od PSG-a koji u deset utakmica ima po jedan poraz te jedan remi.

Uspiju li Flickovi igrači pobijediti i u nedjelju te osvojiti pehar, to bi Bavarcima donijelo ukupno rekordnih 82.450.000 eura prihoda samo od nagrada za ostvarene rezultate u ovoj sezoni Lige prvaka. Nagrada za pobjedu u finalu Lige prvaka je 19 milijuna eura, dok će poraženi finalist dobiti 15 milijuna.

>> Kada se sjetimo kroz kakve je sve muke Ivan Perišić prolazio ove sezone, sigurni smo da će je pamtiti cijelog života

Naravno, bez obzira uspiju li Bavarci ili ne, vjerujemo da će pri isplati bonusa za ostvarene uspjehe, nagraditi i bivšeg trenera Niku Kovača, koji također ima zasluge u svim ovim rezultatima.

Jer Niko Kovač vodio je Bayern u prve tri utakmice u skupini, u kojima je upisao pobjede protiv Crvene zvezde (3:0), pa u gostima kod Tottenhama 7:2, te u Pireju kod Olympiacosa 3:2. Dakle, uz gol razliku 13:4.

  • +16
Bayern - Olympique Lyon (polufinale Lige prvaka 2019/20) Izvor: EPA / Autor: Franck Fife / POOL

Osim toga, upravo zahvaljujući Niki Kovaču u Bayern je na posudbu stigao Ivan Perišić, koji se istaknuo na ovom završnom turniru u Lisabonu, a bivši hrvatski izbornik u srpnju 2019. godine svom je stožeru priključio i svog budućeg nasljednika Hansa-Dietera Flicka.

Istina, nitko u studenome, kada je Kovač smijenjen nije mogao znati koće li Hansi Flick biti ovako uspješan, ali isto tako pitanje je koga bi Bavarci doveli da Flick već nije bio ponuđen kao alternativno rješenje.

Prema tome, Niko Kovač, danas trener Monaca, odradio je značajan dio posla u slaganju temelja za sve ove Bayernove uspjehe u sezoni 2019/20, u koju spada i ova finalna utakmica.

Mogući sastavi:

PSG: Rico; Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat; Verratti, Marquinhos, Herrera; Di María, Neymar, Mbappé

Bayern: Neuer; Kimmich, Boateng, Alaba, Davies; Goretzka, Thiago; Perišić, Müller, Gnabry; Lewandowski