kraj za valverdea

Početak Tour de Francea u sjeni ružnog pada jednog od favorita

01.07.2017 u 20:28

Bionic
Reading

Britanski biciklist Geraint Thomas pobjednik je pojedinačnog kronometra održanog u subotu u kišovitim uvjetima na ulicama Duesseldorfa, kojim je otvoreno 104. izdanje Tour de Francea, na kojem su njegovi momčadski kolege osvojili četiri od prvih osam pozicija, a među najbržima je bio i trostruki pobjednik te branitelj naslova Chris Froome.

Kišni su uvjeti odnijeli prve dvije 'žrtve' ovogodišnjeg Toura, a veliki udarac doživjela je momčad španjolskog Movistara čiji je 36-godišnji veteran Alejandro Valverde prebrzo ušao u jedan oštar zavoj, otklizao u zaštitnu ogradu i doživio težu ozljedu, zbog koje je završio u bolničkom vozilu.

Težak pad Valverdea Autor: YouTube

Dvojica hrvatskih predstavnika, Kristijan Đurasek (UAE Team Emirates) i Robert Kišerlovski (Katjuša) završili su na začelju redoslijeda 196 biciklista koji su stigli do cilja. Đurasek je bio 187. sa zaostatkom 1:57 minuta za pobjednikom, dok je Kišerlovski završio na 191. mjestu zaostavši za najbržim 2:13 minuta.

Momčad Katjuše imala je velikog aduta za pobjedu u svjetskom prvaku na kronometar Nijemcu Tonyju Martinu, koji se nadao da će na domaćem terenu uspjeti navući žutu majicu vodećeg, ali je za Thomasom zaostao osam sekundi i osvojio tek četvrto mjesto. Osim Thomasa, brži od njega bili su i Švicarac Stefan Kueng (BMC) te Bjelorus Vasil Kirjienka (Sky).

U nedjelju je na rasporedu druga etapa, u kojoj će favoriti za pobjedu biti sprinteri, a vozit će se od Duesseldorfa do Liegea u dužini od 203,5 kilometara.