OŠ GRADINA

Pobjednik zaplakao na postolju

24.02.2014 u 09:28

Bionic
Reading

Maleni dječačić mirno je spavao u naručju majke, a oči je otvorio svega par puta kad je zaglušujuća buka s tribina nadmašila sve to tada čuveno u Gradini. S roditeljima, djedom, bakom i sestrom došao je bodriti starijeg brata koji je ušao u ekipu višebojaca iz šestih razreda.

To što ništa nije vidio nikoga ne brine jer će generacije i generacije u Gradini godinama pričati kako je to bilo na njihovom Lino višebojcu. Toliko veselja i uzbuđenja u ovom malom mjestu u Virovitičko podravskoj županiji još nikada nije doživljeno. O silini emocija najbolje govore suze radosnice koje su potekle licem pobjednika Kristijana Kovačevića - prvog dječaka koji je plakao na postolju Lino višebojca.

'Bilo mi je samo važno da uđem u ekipu, da budem dio Lino višebojca kojeg smo svi nestrpljivo očekivali, nisam razmišljao o pobjedi ni onda kada me voditelj Robi pohvalio zbog četiri postignuta slobodna bacanja. Mislio sam da će pehar pripasti starijim, jačim dečkima. Suze su potekle same', rekao je skromni dječak u kojemu su se još dugo nakon proglašenja miješali zbunjenost i ushićenje.

Kristijanove suze posebno su se dojmile Antuna Markovića i Petra Brleka, nogometaše Slaven Belupa koji su gostovali na Lino višebojcu u Gradini, a kojima je bio ovo prvi susret s projektom Podravke, SN-a i HT-a.

'Drago nam je što smo mogli doprinijeti stvaranju pobjedničke atmosfere i iskrenog dječjeg veselja. Kroz dječakove suze shvatili smo koliko je djeci važno izvući ono najbolje iz sebe i osvojiti nagradu. Mi koji se profesionalno bavimo sportom znamo da favoriti ne pobjeđuju uvijek, a djeca eto u Lino višebojcu to uče na najbolji nači', istakao je Slavenov golman Antun Marković koji se i sam razigrao na terenu.

Osim po suzama pobjednika, Gradina će u povijest Lino višebojca ući i po prvim partijama šaha odigranima u osam sezona. Na poziv škole koja godinama ima odličnu šahovsku ekipu u goste je došao i FIDE majstor iz ŠK Podravka Jurica Srbiš, inače juniorski prvak Hrvatske koji je s najboljim šahistima škole odigrao simultanku na 10 ploča. To što su mu pripale sve pobjede djeci nije bilo važno, bitnije je da su po prvi puta imali priliku igrati s hrvatskim reprezentativcem i od njega naučiti neke šahovske tajne. Dugo će prepričavati kako je prekrasno bilo na Lino višebojcu, baš kao što će to činiti pobjednica u konkurenciji djevojčica Kristijana Nikolić Kaić, autorica najboljeg literarnog rada Josipa Silner te izazivači sportskih gostiju Slavko Jagarinac i Melani Viljevac