NA KRANJČAROVIM KRILIMA

Pobjeda nad Maltom za 2010. bez poraza

17.11.2010 u 19:20

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija je u posljednjoj ovogodišnjoj utakmici upisala pobjedu protiv Malte i s tri nova boda zasjela je na prvo mjesto skupine F. Junak pobjede bio je Niko Kranjčar, koji je baš kao i u Izraelu potpisao dva gola. Trećim golom mu se pridružio Kalinić. Ovom pobjedom Hrvatska je zaokružila godinu bez poraza u službenim utakmicama

Hrvatska nogometna reprezentacija prvi put je završila godinu bez poraza. Još vredniji podatak jest taj što su pobjedom 3:0 nad Maltom osvojena nova tri boda, čime je Hrvatska zasjela na prvo mjesto skupine F kvalifikacija za Euro 2012. godine.

Iako je i uoči dvoboja bilo jasno tko je favorit, hrvatski su igrači to morali potvrditi i na travnjaku. Na ruku im nije išlo vrijeme jer kiša koja je prilično natopila travnjak onemogućavala je brži protok lopte i bila saveznik Maltežanima, reprezentaciji koja čak 160 mjesta zaostaje za Bilićevom momčadi na Fifinoj tablici. Kiša je osiromašila i posjet, pa se na tribinama skupilo nešto više od deset tisuća gledatelja. Međutim, i taj broj navijača znao je navijati, doduše ponekad i mimo zdrave pameti, onako kako ne vole uši HNS-a, HDZ-a ni Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića.

Naši su igrači odlično otvorili utakmicu i već u prvoj minuti imali prigodu, ali na Srnin ubačaj malo je zakasnio Luka Modrić. Do druge prigode nije se dugo čekalo, tek do četvrte minute, ali tada je pokušaj Mladena Petrića zaustavila lokva na maksimirskom travnjaku. Hrvatska je protiv Malte zaigrala vrlo ofenzivno, a ponajbolji igrač Bilićeve ekipe bio je opet Niko Kranjčar. Asistirao je, trčao, pucao i, što je najvažnije, zabijao. Prvo je prekrasnim udarcem s nekih 18 metara probušio Hogga za 1:0 u 18. minuti, a svoju izvrsnu igru nagradio je i u 42. minuti, udarcem za 2:0 iz gotovo iste pozicije, ali lopta je ovaj put otišla pod gredu.

Prednost Hrvatske na poluvremenu mogla je biti i uvjerljivija, ali Modrićev udarac u 31. minuti odsjeo je na vratnici. Baš kao što je i Petrićev u 38. minuti, nakon lijepe asistencije Nike Kranjčara, koji je otišao malo preko gola. S obzirom da gosti gotovo da nisu ni zaprijetili, hrvatska obrana, na čelu s Runjom, nije imala previše posla.

Drugo poluvrijeme prijetnjom su otvorili gosti, ali udarac Mifsuda otišao je preko Runjina gola. Nakon toga sve se opet vratilo u normalu, to jest igru koju je kontrolirala Hrvatska, a to znači da je Hogg opet imao posla. Prijetnje su stizale preko Eduarda i Srne, no rezultat se nije mijenjao sve do 79. minute kada je Nikola Kalnić poentirao za konačnih 3:0.

Sljedeću kvalifikacijsku utakmicu Hrvatska igra tek 26. ožujka, kada gostuje u Gruziji.

HRVATSKA - MALTA 3:0 (2:0)

Zagreb - sation u Maksimiru; gledatelja: 12.000. Sudac Pereira Gomes (Portugal)

Hrvatska: Runje - Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Pranjić - Dujmović, Modrić, Kranjčar, Rakitić (od 65. Iličević) - Petrić (od 61. Kalinić), Eduardo (od 78. Mandžukić)
Malta: Herrera - Haber, Caruana, Mamo, Sciberras - Briffa, Pace, Bajada, Schembri - Mifsud, Bogdanović