HULIGANSKI SPIN

Platini, Mamić, Vlada RH – tko je ovdje lud?

12.03.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Velika se graja podigla oko 'oštrog odgovora' ministara Željka Jovanovića i Ranka Ostojića predsjedniku Uefe Michelu Platiniju na njegove 'prijetnje' kako će hrvatska nogometna reprezentacija biti izbačena iz europskih natjecanja ne riješi li problem huliganizma. Razgrnemo li slojeve medijskog cirkusa, u srži stvari ostaje spin kojim sve strane u 'sukobu' pokazuju da se boje 22. ožujka u Maksimiru i da nemaju rješenje dođe li do nemilih scena, makar one bile i očekivano folklornog karaktera

Za one koji su nešto propustili, obnovimo gradivo: prvo je Platini sredinom veljače pisao premijeru Zoranu Milanoviću, kako bi ga još jednom (prvi put je bilo na onoj bizarnoj proslavi u HNK) 'zveknuo po ušima' zbog nasilja hrvatskih huligana na europskim terenima. Kako hrvatski klubovi (ni reprezentacija) u trenutku primitka pisma već dva mjeseca nisu sudjelovali ni u kakvim europskim natjecanjima, a i huligani su se, kao, primirili, bilo je jasno da Platini odašilje preventivno upozorenje uoči utakmice Hrvatska - Srbija u Maksimiru.

Na pismo je, umjesto Milanovića, odgovorio HNS, koji je zacmoljio kako Savez u suzbijanju huliganizma nema pomoć države, te time Platinijevo pismo iskoristio kao podlogu za nastavak drugog umjetnog prepucavanja – onog 'visokog dužnosnika Saveza' Zdravka Mamića i 'čistača močvare' Željka Jovanovića.

Cirkus je nastavljen kad su ministri Jovanović i Ostojić, nakon mjesec dana transcedentalne meditacije, osmislili odgovor na Platinijevo pismo u kojemu su odbrusili Uefi da Vlada RH radi sve što treba na sprječavanju nasilja, drži sastanke, horizontalne i vertikalne koordinacije te donosi važne zaključke, a oni se eto nediplomatski petljaju u naša posla. K tome, dio medija se još 'istraživački' obrušio i na Grigorija Surkisa, člana Izvršnog odbora Uefe delegiranog da u Platinijevo ime primi 'jezikovu juhu', koju je pročitao Jovanovićev pomoćnik Petar Skansi.


Sjetimo li se Uefinog držanja u krupnim nogometnim aferama, kada bi ova organizacija gorljivo branila 'nogomet' od 'utjecaja politike', time onemogućavajući policijskim i pravosudnim organima da rade svoj posao, običan bi čovjek ustvrdio – i neka su im rekli. Naši organi su uvjereni da su ionako poduzeli dovoljne mjere kako bi utakmica Hrvatske i Srbije prošla bez većih incidenata: srbijanski navijači organizirano neće dolaziti, no unatoč tomu, osiguranje će biti najveće u povijesti, a bogme i Marko Perković Thompson je s maksimirskog razglasa potjeran još na početku kvalifikacijskog ciklusa.

Uvredljivi povici s tribina čuju se i kad igramo protiv Andore

No što će se zapravo događati 22. ožujka u Maksimiru? Hoće li delegat Uefe Ainar Leppänen i šef sigurnosti Will van Rhee sjediti u kabinama za službeno osoblje i u aplikaciju za prevođenje na svojim smartphoneovima unositi 'Ubij Srbina' i ostale poštapalice s transparenata? Kako će naše snage sigurnosti spriječiti unošenje pirotehnike, koja uvijek nekako nađe svoj put do tribina, i hoće li uistinu oduzimati upaljače, kovanice, kišobrane i ostalo - kao što uvijek prijete?

I hoće li bilo što od toga ugroziti gostujuće igrače i osoblje ili drukčije potpaliti iskru nemilih događaja i dovesti do kazne kojom prijeti Platini?

Čini se da u ovom trenutku ni HNS, ni Uefa, ni Vlada RH ne znaju odgovor na ova pitanja, a otud i ovako nervozna komunikacija. Usporedbe radi – Platini je, uz Milanovića, pismo poslao i srbijanskom premijeru Ivici Dačiću, koji na leđima također nosi 'žuti karton' iz Kruševca, kad je zbog rasističkih incidenata nakon utakmice mladih Srba i Engleza srpski nogometni savez jedva izbjegao izbacivanje iz europskih natjecanja. Platini i Dačić o svemu su se dogovorili u jednom telefonskom razgovoru – nije li se problem na isti način mogao riješiti i s hrvatskom Vladom? Očito ne, jer u sveopćem spinanju i stvaranju alibija za eventualni organizacijski neuspjeh utakmice u Maksimiru trebali smo dočekati i to da Vlada skupi još malo populističkih bodova, Uefa podeblja svoj imidž babaroge koja zvoca za svaku sitnicu, a Zdravko Mamić ispadne – mirotvorac