POVRATAK OTPISANIH

Pet razloga zašto naši košarkaši s Acom na klupi pobjeđuju velikane

16.08.2016 u 14:47

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija u 12 mjeseci uspjela je napraviti podvig o kojem će jednoga dana vjerojatno biti snimljen film. Bez izbornika - profesionalca, bez stranaca - igrača i bez nekoliko važnih igrača, Bojana Bogdanovića i društvo dijeli samo 40 minuta od polufinala i borbe za jednu od medalja. Nakon pobjede nad Litvom 90:81 jasno je kako će četvrtfinale protiv Srbije biti ujedno najvažnija utakmica ove generacije (noć sa srijede na četvrtak, 3.15 sati)

Ovakav scenarij bio je potpuno nemoguć nakon debakla od Češke u osmini finala Eurobasketa, ali sudbina se poigrala i zahvaljujući Talijanima, koji su organizirali kvalifikacijski turnir za Rio, dobili smo kao svojevrstan dar s neba pozivnicu kojoj se nitko, baš nitko nije nadao…

U tom trenutku hrvatska košarkaška reprezentacija nije imala izbornika i nije se znalo tko od ključnih igrača neće moći/željeti igrati zbog privatnih/zdravstvenih problema. Ante Tomić, Leon Radošević, Justin Hamilton, Marko Popović te mlade NBA nade Dragan Bender, Ante Žižić i Ivica Zubac (obveze na NBA draftu) samo su neki od igrača koji su mogli izboriti dres. Ali nisu…

Redom su se čelnim ljudima HKS-a zahvaljivali Velimir Perasović (pravila ACB lige), zatim Neven Spahija (obveze u NBA-i), a opcija je bio i talijanski Andrea Trinchieri koji zahvaljujući majci Hrvatici tečno govori naš jezik. Dino Rađa kao predsjednik Stručnog savjeta HKS-a razgovarao je i s Danijelom Jusupom, Žanom Tabakom, Veljkom Mršićem, Antom Nazorom...

Kada su sve opcije propale, odabir Upravnog odbora HKS-a krajem ožujka pao je na Aleksandra Petrovića, jednog od člana Stručnog savjeta HKS-a koji je po treći puta odlučio sjesti na klupu Hrvatske, uz riječi:

'pokušat ću treći puta biti izbornik reprezentacije i nadam se da ću to uspješno odraditi. Smatram da nam je prilika dana iznenada, s obzirom na rezultat s europskog prvenstva, ali i da moramo iskoristiti tu priliku', kazao je Aco.

Nakon što se Hrvatska sa stilom, preko Grčke i Italije, plasirala na Olimpijske igre u Riju de Janeiru, mnogi su bili iznenađeni. Sada kada je Hrvatska u snažnoj skupini s trima velikim pobjedama nad Španjolskom, Brazilom i Litvom izborila četvrtfinale, mnogi se pitaju: je li ovo san ili java?

Generacija koju su neki prozvali OTPISANIpiše povijest hrvatske košarke. I to sa samo osam igrača koliko ih izbornik Petrović koristi u ozbiljnoj minutaži. Koja je tajna uspjeha ove generacije: evo pet najvažnijih razlogazašto ova oslabljena i do jučer otpisana Hrvatska pobjeđuje velikane i od borbe za olimpijsku medalju dijeli je svega 40 minuta.

1. ZNA SE TKO JE GLAVNI IGRAČ

Bojan Bogdanović, član NBA momčadi Brooklyn Nets, dobio je sve ovlasti kod Petrovića. On je naša prva opcija u napadu, a svojim igranjem u Torinu i u Riju opravdao je tu ulogu jer je redovito na prosjeku većem od 25 koševa po utakmici. Kod prijašnjih izbornika to nije bio slučaj...

2. DARIO ŠARIĆ IGRA KAO MAGIC JOHNSON

Mladi 22-godišnji Šarić godinama ponavlja kako mu je najveći igrački uzor Magic Johnson te kako želi igrati na poziciji niskog krila koje kreira i ima loptu u rukama, ali su ga treneri stalno gurali na četvorku. Kod Ace 209 cm visoki Šarić igra sve, od jedinice do petice – kao nekada Magic Johnson. I to se pokazalo kao pun pogodak jer igrači koji ga čuvaju, za njega nemaju rješenja. Kad je Šarić pravi, Hrvatska u pravilu pobjeđuje.

3. MOŽE I BEZ AMERIKANACA

Prvi puta nakon 2010. u sastavu nema američkog košarkaša. Svaka čast Draperu ili Lafayetteu, ali nas nekoliko novinara već godinama govori kako je kemija unutar momčadi bolja ako nema stranaca. A nedostatak pravih playmakera Aco je sjajno pokrio Simonom, Šarićem, Hezonjom i Bogdanovićem. To izluđuje naše protivnike jer smo nepredvidljivi. Otpadanje američkog centra Justina Hamiltona (po majci Hrvat) otvorilo je prostor dobrom duhu naše svlačionice Darku Planiniću. Opet sudbina...

4. TRENER POTISNUO SVOJ EGO

Nakon Jasmina Repeše i Velimira Perasovića, koji slove kao strogi treneri kod kojih se točno zna tko što radi, Aco je pustio dosta slobode u napadu svojim igračima uz zadatke u obrani koje moraju izvršavati. Aco je prenio pobjednički duh svog brata Dražena Petrovića na sve igrače, a igrači su mu vratili sjajnim igranjem. Barem ne strahuju da će nakon prve pogreške letjeti van iz igre… Podatak kako je Aco trener - volonter dovoljno govori koliko mu je stalo do uspjeha.

5. KLUPA KAKVU NEMA NITKO

Četiri igrača koja u pravilu ne igraju ili igraju vrlo malo pokazala su se kao naš šesti igrač. Krušlin, Arapović, Stipčević i Šakić vrlo emotivno proživljavaju svaki koš, a često se u njihovim očima mogu vidjeti i suze radosnice. Takve navijače s klupe nema ni jedna momčad u Riju. Na klupi je u Torinu sjedio i legendarni Stojko Vranković, a na treninzima su sudjelovali Dino Rađa i Toni Kukoč. Veći igrači od njih ne postoje. Tko to ima?


Parovi četvrtfinala olimpijskog turnira košarkaša:

SAD - Argentina
Australija - Litva
Francuska - Španjolska
Srbija – HRVATSKA

Utakmice četvrtfinala na rasporedu su 17. kolovoza.

POLUFINALE - 19. kolovoza

SAD / Argentina - Francuska - Španjolska
Australija - Litva / Srbija - HRVATSKA

za 3. mjesto - 21. kolovoza
FINALE - 21. kolovoza