EP U SAMOSTRELU

Pereglini bez premca, Hrvatskoj šest odličja

10.08.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Branka Pereglin deseti put kontinentalna prvakinja, sin Domagoj najbolji u muškoj, a kći Valentina u juniorskoj konkurenciji

U Budimpešti, na 10. europskom samostrelskom prvenstvu u disciplini field na otvorenom, hrvatska reprezentacija osvojila je zlatne medalje u četiri kategorije: muškoj (Andrej Krstinić, Zoran Špoler, Domagoj Pereglin), ženskoj (Tihana Odlešić, Nikolina Krivanek, Branka Pereglin), juniorskoj ( Valentina Pereglin, Marijan Kajfeš, Donik Begaj) i kadetskoj (Antonio Cvrtila, Ivan Kelečić, Valentina Kozumplik).

U pojedinačnom nadmetanju hrvatski su predstavnici osvojili šest odličja: tri zlata, jedno srebro i dvije bronce. Žetva kakva se ne pamti! Na zlatno postolje popeli su se Pereglini. Mama Branka deseti put postala je europska prvakinja, sin Domagoj bio je bez premca u muškoj, a kći Valentina u juniorskoj konkurenciji. Medalju srebrna sjaja osvojila je kadetkinja Valentina Kozumplik, a brončano odličje seniorka Nikolina Krivanek i junior Marijan Kajfeš.

Pereglini ne bi bili Pereglini kad i u trenucima najvećeg slavlja ne bi spomenuli i Ivana Siščana. Kao, nepravedno je ne navesti imena svih članova hrvatske selekcije.

'Zbog velikog broja strijelaca budimpeštansko natjecanje proteglo se na devet sati. I to po kiši. Sudionici su bili mokri ko miševi', ističe Branko Pereglin, trener Dubrave 1094, kluba u kojem je do 2007. nastupala Branka. Poslije je pristupila prvom građanskom samostrelskom društvu Zagreb.

U Zagrebačkoj županiji iznad 30. godine sportaši ne dobivaju stipendije, a u gradu Zagrebu stipendijama, kakve god bile, ipak nagrađuju sportaše iznad 30. ljeta.

'U nekom sportu vrhunske dosege ostvaruješ do dvadesete, a strijelci općenitio ponajbolje rezultate postižu između 30. i 40. pa čak i kasnijih godina', domeće Branko Pereglin. Pametnima dosta.

Branka vježba u Dubravi pokraj Vrbovca.

'Iza kuće. I po kiši, razumije se, ali tada, jer je na treninzima to moguće, pod suncobranom', nasmije se. I pridoda ozbiljnim tonom: 'Zalud talent ako ne radite. Na natjecanjima su mi najveće suparnice Njemice, Francuskinje i Ruskinje. Ključna je velika moć koncentracije i samokontrola. Morate isključiti iz glave sve nepovoljne okolnosti'.

Suprug Branko bavi se trenerskim poslom, sin Domagoj studira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a kći Valentina na jesen će u četvrti razred srednje škole. Djeca su odmalena bila uz roditelje na natjecanjima. Prvi put 1994. u Wiesbadenu na 7. svjetskom prvenstvu. Domagoj je tada imao tri godine, a Valentina sedam mjeseci. Branka je medicinska sestra.

'Liječnica Matija Majić ima za me razumijevanja', kaže Branka.

Dvaput je s Pereglinima liječnica Matija bila i na međunarodnim natjecanjima.

Zbog Pereglinovih uspjeha samostreličarstvo svi nekako poistovjećuju s njima. Kao, oni su izmislili taj sport, od njih je sve krenulo.

'Ma, kakvi', uzvraćaju, 'samostrelom su se u Hrvatskoj počeli baviti Pero Stojnić i Suzana Cimbal Špirelja Mnogi strijelci istodobno se bave i samostrelom. Eto, mađarski as Peter Sidi, sadašnji europski prvak u gađanju puškom 3x20, bio je i prvak u samostrelu u disciplini match'.