SPORNE SITUACIJE

Ovo se neće svidjeti treneru Osijeka Nenadu Bjelici; Komisija nogometnih sudaca HNS-a dala je svoj sud

16.03.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza nastavila je s redovitim objavama tumačenja i interpretacije pojedinih situacija s utakmica Hrvatski Telekom Prve lige

Ovog puta, u analizi 27. kola analizirane su tri situacije, a i ona koja je izazvala najviše zanimanja u nedjelju kada sudac Ante Čuljak nije dosudio kazneni udarac za Osijek protiv Gorice u 43. minuti. Sudačka komisija smatra da sudac nije trebao dosuditi penal.

'Procjena suca utakmice 'dopustiti nastavak igre' nakon neospornog kontakta lopte i ruke braniča Gorice unutar vlastita kaznenog prostora podrživa je odluka. Analizirajući incident smjernicama PNI-e: da je distanca između udarene lopte i pogođene ruke vrlo kratka, da igrač nije mogao rukom izbjeći kontakt s loptom, da pokret ruke prirodno prati kretnju tijela, ovaj izazov sudac nije procijenio prekršajem 'kažnjive igre rukom'. (KNS HNS-a podsjeća suce/VAR suce da izazovi ovakve prirode pripadaju isključivo domeni procjene suca/sudaca utakmice u terenu za igru), stoji u analizi, a prenosi HRT.

Zanimljivo, drugačije je mišljenje imao HRT-ov ekspert za suđenje Marijo Strahonja.

'Jasno je da se radi o kaznenom udarcu i ovo je preočita pogreška. Obrambeni igrač gleda napadača i on očekuje centaršut. Faktor blizine treba eliminirati. Obrambeni igrač preuzeo je rizik otvorenosti ruke, obujam tijela je maksimalno proširio, ruka je izvan normalne pozicije i kažnjiva je', rekao je Strahonja u emisiji Stadion.

  • +15
NK Osijek - NK Gorica, HT Prva liga, 13.2.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Analizirane su još dvije situacije s utakmica Slaven Belupo - Istra 1961 te Šibenik - Lokomotiva.

SLAVEN BELUPO - ISTRA 1961

Glavni sudac: Dario Kulušić. Pomoćni suci: Alen Jakšić i Vice Vidović. VAR sudac: Fran Jović. 28. minuta: Procjena suca 'izdavanjem opomene' sankcionirati igrača Slaven Belupa broj 7, slijedom počinjenog prekršaja, neispravna je odluka. Incident u kojem počinitelj prekršaja bez mogućnosti igre loptom starta na 'Ahilovu tetivu' suparnika razmatranjima PNI-e smatra se jasnim ugrožavanjem sigurnosti suparničkog igrača. Igrač je trebao biti isključen iz igre zbog prekršaja 'grube igre'.

  • +5
Slaven Belupo - Istra 1961, 27. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

ŠIBENIK - LOKOMOTIVA

Glavni sudac: Ivan Bebek. Pomoćni suci: Bojan Zobenica i Ivan Mihalj. VAR sudac: Duje Strukan. 71. minuta: Izdavanje druge (isključujuće) opomene na istoj utakmici igraču Šibenika broj 5 neispravna je odluka suca utakmice. Incident u skoku nakon kojega branič Šibenika dolazi u kontakt sa suparnikom razmatranjima PNI-e ne smatra se disciplinski kažnjivim izazovom.