velika promjena

Ovo je prvih 11 Argentine za utakmicu protiv Hrvatske; izbornik zbog jednog igrača mijenja sustav igre iako svi misle da je to velik rizik...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 13.12.2022 17:56
  • Objavljeno 13.12.2022 u 07:35
Bionic
Reading

Lionel Scaloni još uvijek nije odlučio s kojom će postavom njegovi 'gauči' krenuti u polufinalni sraz s Hrvatskom večeras od 20 sati. Puno toga ovisi u kakvom je stanju Angel Di Maria te hoće li Rodrigo De Paul biti spreman za svih 90 ili više minuta na terenu

Argentinski mediji već danima otkrivaju potencijali sastav svoje reprezentacije za večerašnji polufinale Svjetskog prvenstva s Hrvatskom. Izbornik Lionel Scaloni ima velikih problema, posebice u obrani jer zbog žutih kartona za ovu utakmicu ne može računati na Marcosa Acunu i Gonzala Montiela. Ostao je tako i bez lijevog i bez desnog beka.

Umjesto njih bi, ako je vjerovati argentinskim medijima, protiv Hrvatske trebali uskočiti lijevi bek Nicolas Tagliafico koji je bio na konferenciji za medije uoči utakmice s 'vatrenima' te desni bek Nahuel Molina.

Jedino 'pravo' lijevo krilo, Alejandro Papu Gomez, posljednji je trening odradio pod nadzorom fizoterapeuta zbog problema s gležnjem, a i dalje je upitno fizičko i zdravstveno stanje Angela Di Marije i Rodriga De Paula.

Zbog problema s ozljedama mišića, Di Maria i De Paul nisu mogli igrati cijelu četvrtfinalnu utakmicu protiv Nizozemaca. De Paul je izašao u 65. minuti, dok je Di Maria odigrao samo posljednjih 10 minuta produžetka. No argentinski izbornik Lionel Scaloni je istaknuo kako bi obojica trebala biti spremna za polufinale s Hrvatskom.

'Za sada su obojica dostupni, a to je umirujuće', kazao je kratko Scaloni ne želeći ulaziti u detalje njihovog oporavka.

  • +18
SP Katar: Argentina - Meksiko Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

No, argentinski mediji otkrivaju kako je Scaloni, ako je suditi prema dijelu treninga koji je bio otvoren za javnost, odlučio preuzeti maksimalan rizik, a sve zbog velikog prijatelja Lea Messija. Svi odreda tvrde kako će Scaloni poslušati Messija te Di Mariju 'gurnuti' od početka u prvih 11. To bi značilo da će igrati u sustavu 4-3-3:

Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul, Fernandez, Mac Allister - Messi, Alvarez, Di Maria

Ali, taktički bi to moglo biti problematično, argentinski mediji tvrde da je to nepotreban i prevelik rizik, jer bi Hrvatska tako s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem u sredini terena imala osjetnu prednost. Di Maria je velikan argentinskog nogometa, ali ovo je ipak polufinale SP-a, nema mjesta za romantiku, traži se samo rezultat i plasman u finale.

  • +26
Argentina - Australija, SP u nogometu, 3.12.2022. Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Zato je Scaloni uigravao još dvije taktičke postave. Prva je 5-3-2 koja se vrlo brzo i lako transformira u poznati 3-5-2, a tada bi 'gauči' igrali bez Di Marie u sastavu:

Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Lisandro Martinez, Tagliafico - De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister - Messi, Alvarez

Jasno da bi u tom rasporedu snaga Molina i Tagliafico bili s nešto više ofenzivnih zadataka, pa bi najveći teret obrambenog dijela posla pao na trojac 'drvosječa' - Romera, Otamendija i Lisandra Martineza.

  • +6
Nizozemska - Argentina, četvrtfinale SP-a 2022. Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Na kraju, argentinski mediji tvrde kako je Scaloni ipak najbliže standardnoj postavi 4-4-2 jer želi Hrvatskoj parirati u sredini terena i pokušati preuzeti dominaciju u tom dijelu. Zato bi najvjerojatnija postava Argentine za večerašnji susret ipak trebala izgledati ovako:

Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul, Paredes, Fernandez, Mac Allister - Messi, Alvarez

Ovime bi Scaloni 'zgusnuo' sredinu terena i agresijom pokušao 'zagušiti' Modrića i Kovačića te tako 'ubiti' kreativni dio naše igre. No, sigurni smo da i naš izbornik Zlatko Dalić ima 'protuotrov' za ove argentinske kombinacije.

Sjetimo se samo kako su na SP-u 2018. godine u Rusiji završili Argentinci. Da, bilo je 3:0 za nas, nije im tada pomogao ni svemogući Leo Messi...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal