konačna odluka

Ovo će ga pratiti do kraja života; suspendiran na osam godina, gubi olimpijsko zlato, a njegov osramoćeni sport nestaje s Igara

Bionic
Reading

Kazahstanski dizač utega Nijat Rahimov, koji je osvojio zlato u kategoriji do 77 kilograma na Olimpijskim igrama u Riju 2016., isključen je iz sporta na osam godina zbog kaznenog djela dopinga i bit će mu oduzeta zlatna olimpijska medalja, priopćio je u utorak Sud za sportsku arbitražu (CAS)

Rahimov (28) proglašen je krivim za čak četiri zamjene uzorka urina tijekom priprema za OI u Riju, što predstavlja 'korištenje zabranjene metode' prema antidopinškim pravilima Međunarodne federacije za dizanje utega, a ovo mu je bio drugi teži doping-prekršaj u karijeri.

Rođenjem Azerbejdžanac, Rahimov, koji je također osvojio zlato na svjetskom prvenstvu 2015., prethodno je suspendiran na dvije godine u lipnju 2013. nakon što je bio pozitivan na testu na anaboličke steroide. CAS je odredio da će odgovarajuća sankcija biti osmogodišnje razdoblje zabrane i poništenje svih rezultata od 15. ožujka 2016.

Dizanju utega, koje predstavlja više od četvrtine slučajeva dopinga u olimpijskoj povijesti, prijeti nestanak s Olimpijskih igara od istrage njemačkog kanala ARD početkom 2020., koji je razotkrio 'kulturu korupcije', maskirajući pritom masovnu upotrebu zabranjenih supstanci u ovom sportu.