DUGA LISTA

Ove sportske legende su osuđene zbog utaje poreza

13.03.2014 u 18:41

Bionic
Reading

Predsjednik europskog nogometnog prvaka Bayerna Uli Hoeness (62) nije prvi sportski dužnosnik koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog utaje poreza

Prije deset dana poznati rumunjski nogometaš Gheorghi Popescu osuđen je na tri godine i mjesec dana zatvora zbog utaje poreza i pranja novca. Bivši igrač Barcelone, Tottenhama i Galatasarayja trebao je postati predsjednikom Rumunjskog nogometnog saveza, no umjesto toga ide u zatvor. Prije njega 'ruku zakona' zbog utaje poreza osjetili su i generalni menadžer Steaue Mihai Stoica koji je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora, zatim vlasnik Rapida iz Bukurešta George Copos koji je osuđen na tri godine i osam mjeseci, te bivši vlasnik Dinama iz Bukurešta Cristian Borcea koji će u zatvoru provesti tri godine i četiri mjesec.

Koncem prošle godine Vrhovni sud u Španjolskoj osudio je zbog korupcije predsjednika nogometnog kluba Sevilla Josea Mariiju del Nida (56) na sedam godina zatvora. Del Nido je prvotno osuđen na sedam i pol godina, no sud mu je smanjio kaznu za šest mjeseci.


Predsjednik andalužanskog kluba osuđen je zbog pronevjere javnih fondova grada Marbelle, europske prijestolnice korupcije kako su taj grad prozvali španjolski mediji. Glavna karika lanca korupcije bio je bivši gradonačelnik Julian Munoz koji je 2011. osuđen na sedam godina zatvora.

U veljači 2007. zbog utaje poreza osuđen je i nizozemski trener Guus Hiddink i to na šest mjeseci uvjetnog zatvora, te 45.000 eura kazne. Hiddink je utajio gotovo 1,4 milijuna eura poreza 2002. i 2003. godine lažno prijavljujući da mu je boravište u Belgiji gdje su porezi puno niži. Tužitelji su zahtijevali zatvorsku kaznu od deset mjeseci.

Nedavno se na sudu zbog optužbe za utaju poreza našao i Lionel Messi. Argentinski majstor se sumnjiči da od 2007. do 2009. godine nije plaćao porez na prihode, kao i na primanja od reklama. Messi i njegov otac Jorge dio novca su prebacili na račune u Urugvaj i Belize. Argentinski majstor je naknadno uplatio pet milijuna eura poreznog duga, no ipak se mora pojaviti na sudu.


Problema sa zakonom zbog neplaćenog poreza imao je o napadač Chelsea Samuel Eto'o. Kamerunski napadač je optužen da je u Španjolskoj utajio porez u vrijednosti od tri i pol milijuna eura. Bivša zvijezda Real Madrida, Barcelone i Intera je oslobođena optužbi jer se otkrilo kako je njegov agent samovoljno ulagao novac.

Pod istragom zbog sumnje u utaju poreza u vrijeme dok je bio trener Juventusa našao se i talijanski stručnjak Fabio Capello. Tužiteljstvo je istraživalo ne samo Capella već i njegove sinove Pierfilippa i Edoarda zbog sponzorskih isplata preko obiteljske zaklade koja je registrirana u Guernseyu i tvrtke Sport 3000 sa sjedištem u Lukesmburgu. Sadašnji ruski izbornik je optužen da nije platio porez u iznosu od 16 milijuna eura, a slučaj još nije završen.