IDEJA POSTALA STVARNOST

Ovako će odsad izgledati ulazak automobilima u Draženov Šibenik!

14.07.2016 u 10:18

Bionic
Reading

Već nekoliko godina postoji inicijativa da Šibenik, grad koji ima bogatu povijest, među ljubiteljima sporta i košarke postane poznat i kao grad u kojem je rođen Dražen Petrović, jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena

Draženova majka Biserka Petrović od 1993., kada je u prometnoj nesreći ostala bez mlađeg sina, pokrenula je mnoge projekte kako bi ljubiteljima košarke te, naravno, mladim košarkašima koji dolaze, približila put do uspjeha jednog od najboljih europskih košarkaša svih vremena koji je, između ostalog, prvi uspio u NBA ligi pokazati da Europljani mogu biti ravnopravni najboljim američkim košarkašima.

Među najvažnijim projektima koje je Biserka Petrović ostvarila svakako je Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović u Zagrebu, pored dvorane Cibone koja također nosi Draženovo ime. Tome treba pridodati i mali muzej u Draženovu rodnu gradu Šibeniku, u njegovu nekadašnjem obiteljskom domu u Preradovićevoj ulici. Ta spomen soba te spomenik i malo košarkaško igralište na Baldekinu bili su dovoljan razlog da neumorna Biserka Petrović ostvari još jedan projekt koji je predložila 2012, o čemu je tportal.hr pisao

Naime, riječ je o pločama na ulasku u grad Šibenik na kojima će pisati: 'Šibenik, grad Dražena Petrovića'. Svakako hvalevrijedan projekt koji će biti nešto novo u turističkoj ponudi Šibenika, grada koji je posljednjih godina zahvaljujući obnovi tvrđave, obale i starog dijela grada doživio pravi turistički bum.

'Mislim da je Dražen to zaslužio i da bi to za Šibenik, grad u kojem je napravio prve košarkaše korake, svakako bio potez koji bi mnogi sportaši pozdravili', jednom prilikom kazala je Biserka za tportal.hr. Ideju su tada podržali košarkašica Antonija Mišura, nogometaš Ante Rukavina i drugi poznati Šibenčani. Od ideje do realizacije prošle su četiri godine...

'Ploče su izrađene i poslane u Šibenik, u Grad i Turističku zajednicu, i vjerujem da će u skoro vrijeme biti postavljene na ulazima u Šibenik, u Draženov Šibenik. Jer tu je počela njegova priča i to treba obznaniti svima', kazala je za Šibenski portal Biserka Petrović.

Podsjetimo, Dražen je nakon Šibenke – u kojoj je stasao kao igrač - četiri sezone igrao za zagrebačku Cibonu s kojom je dva puta bio prvak Europe, a nakon jedne sezone u Real Madridu u ljeto 1989. odlučio je okušati se u NBA ligi. Nakon epizode u Portlandu, gdje se pod trenerom Rickom Adelmanom nije naigrao, zatražio je da mu menadžer pronađe novi klub. U dresu New Jersey Netsa u dvije i pol sezone postao je jedan od najboljih bekova u NBA ligi uz Michaela Jordana (po broju koševa i postotku šuta), a konačna nagrada stigla je u sezoni 1992/93. kada je uvršten u treću najbolju NBA petorku (među šest najboljih bekova NBA lige!).

Nakon te sezone vodio je reprezentaciju Hrvatske u kvalifikacijama za Eurobasket, a 7. lipnja 1993. smrtno je stradao na njemačkoj autocesti kao suvozač u automobilu koji je iz Frankfurta u Munchen vozila njegova tadašnja djevojka Klara Szalanty, današnja supruga direktora njemačke nogometne reprezentacije i bivšeg reprezentativca Olivera Bierhoffa.