ANFIELD ĆE BLISTATI

Ovaj dječak danas je legenda i napušta nogometni dom...

15.05.2015 u 10:35

Bionic
Reading

25 godina nakon što je prvi puta obukao crveni dres Steven Gerrard će odigrati posljednju utakmicu na Anfieldu za Liverpool uoči svog prelaska u američki MLS

Liverpoolovi skauti mladog Stevena su vidjeli kada je imao osam godina i nastupao za klub iz svog kvarta Whiston Juniorse. S devet je priključen Liverpoolovoj akademiji, a u prvom video isječku zabilježeni su njegovi prvi koraci u Liverpoolu. Već je tada bio kapetan, zabijao je izvana i imao pogled pobjednika.

Za prvu momčad debitirao je 29. studenog '98. protiv Blackburna, a prvi pogodak (fantastičan solo prodor) zabio je Sheffield Wednesdayu šest mjeseci kasnije. Subotnji nastup protiv Crystal Palacea bit će mu 707. službeni za Liverpool u kojima je postigao 183 gola. Dječak s početka priče prerastao je u legendu i odlazi uz dileme: Je li on najveći kojega je Liverpool ikada imao?


Vjerojatno nije, ali je posve jedinstven i jedan je od posljednjih romantičnih heroja koji prkose tendencijama modernog nogometa i lojalnost stavljaju ispred svega. Odlazi u LA Galaxy samo zato što shvaća da više nije dovoljno dobar da bude nositelj klupskih ambicija, a ne želi biti uteg treneru Rodgersu u sezoni u kojoj slijedi nova rekonstrukcija i pomlađivanje sastava.


Osvojio je s redsima tri Liga kupa, dva Fa cupa, Kup uefa, Ligu prvaka, te po jedan engleski i europski superkup. Odlazi bez osvojenog prvenstva, ali gotovo svi osvojeni trofeji imaju njegov snažan pečat i ne bi ih bilo bez kriptonovskog utjecaja na suigrače kojega Englezi zovu G-force.


Gol Olympiacosu koji je uopće doveo do osvajanja Lige prvaka, pa gol koji je pokrenuo ludi preokret u istanbulskom finalu, pogodak s 30 metara dok je šepao u 120. minuti protiv West Hama za FA cup... Bilo je i 'screamera' koji su ostavljali vratare nemoćnima, nebrojenih uklizavanja i duela, savršenih dijagonala, konstantnog davanja ritma igri i slobodnjaka koji su se nekada već slavili - unaprijed. Uporno je odbijao sve ponude, ostajao i dočekao sutrašnju posljednju epizodu. Za sada, jer vrlo je izvjesno da će se iz Los Angelesa vraćati svake zime na posudbu dok ga god budu trebali.

Anfield će u subotu blistati njemu u čast. Bit će savršeno jasno za koga će se pjevati taj You'll never walk alone i legenda će dobiti zasluženu otpremninu od navijača koje je elektrizirao gotovo dva desetljeća.