dobra satnica

Otkriveno je koliko će zaraditi suci na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

05.04.2018 u 13:13

Bionic
Reading

Na Mundijalu u Rusiji koje se igra od 14. lipnja do 15. srpnja pravdu će na terenima dijeliti ukupno 36 glavnih sudaca i 63 pomoćnih te četvrtih sudaca. Podijeljeni sz u nekoliko kategorija, ovisno o iskustvu, poziciji na sudačkoj ljestvici, napretku tijekom karijere, a takva će im biti i zarada na SP-u. Ne strahujte, 'ljudi u crnom' napunit će svoje bankovne račune...

U odnosu na posljednja dva Svjetska prvenstva FIFA je za Mundijal 2018. u Rusiji dodatno povećala nagradni fond za sve reprezentacije koje su izborile nastup na samoj završnici, a 'podebljani' su i svi ostali financijski 'elementi' vezani za SP.

Tako su na svoje došli i - suci! Nije da oni najbolji ne zarađuju dovoljno, ali ako se može uzeti koji euro/dolar više. Zašto ne kad se već nudi. I legalno je! Tako će djelitelji pravde na SP-u u Rusiji zaraditi više nego na svim dosadašnjim svjetskim smotrama. Naravno, i u sudačkoj hijerarhiji postoje kategorije, ovismo o kvaliteti, iskustvu, napretku...

Otkriveno je kako će oni najbolji za 'nastup' na SP-u dobiti 57.000 eura te još 2500 eura za svaki odrađeni susret. Pomoćnici će pak dobiti 20.000 eura za dolazak na SP te 1600 eura po utakmici.

Poprilično dobra 'satnica' ako se zna da neki neće suditi više od tri ili četiri utakmice, a to je ukupno šest sati 'efektivnog' rada. No, pritisak je velik, ipak je ovo SP, igraju se ukupno 64 utakmice, pa su i nagrade izdašnije. U regularnom dijelu SP-a, onom po skupinama, igrat će se 48 utakmica, pa još osam u osmini finala, četiri u četvrtfinalu, te polufinala, utakmica za treće mjesto i finale. Neki će tako zaraditi i 10.000 eura za sat vremena trčkaranja ruskim travnjacima!

  • +12
Peru - Hrvatska, prijateljska utakmica Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U elitnu kategoriju sudaca spadaju 'face' poput Felixa Brycha (Njemačka), Cuneyta Cakira (Turska), Milorada Mažića (Srbija), Damira Skomine (Slovenija), Nestora Pitana (Argentina)..., oni će sigurno dobiti najveću 'naknadu'. Koliko će tko točno eura staviti u džep znat će se krajem travnja nakon dvotjednog seminara za suce koji se održava i Italiji. Tamo će se odlučiti koliko će utakmica voditi koji sudac te će izabrati i one zadužene za VAR.