svjedok vremena

Otkrivena najveća nepoznata priča kada su u pitanju nogometni transferi ali i detalji kako je Mourinho nagovorio Messija na transfer iz Barcelone

16.10.2020 u 10:02

Bionic
Reading

Jedan od najboljih nogometaša svijeta u povijesti i apsolutna legenda velike Barcelone, 33-godišnji Argentinac Lionel Messi, ovog je ljeta bio na rubu odlaska iz katalonskog velikana. No, prema svjedočanstvu Gianluce Di Marzija, novinara s pregršt informacija, to nije bilo prvi put. Tako je još 2014. godine Messi bio na pragu prelaska u londonski Chelsea

Gianluca Di Marzio, jedan od najboljih poznavatelja događaja na nogometnim 'tržnicama' diljem svijeta, u razgovoru za Sky Sports otkrio je kako je 2014. godine Chelsea bio nadomak velikom poslu. A sve zahvaljujući 'šarmeru' Joseu Mourinhu, koji je tih godina sjedio na klupi londonskih 'plavaca'.

Chelsea je te 2014. godine bio spreman aktivirati klauzulu o puštanju Messija, a koja je u to vrijeme iznosila 250 milijuna eura uz 50 milijuna funti plaće Argentincu po sezoni. Di Marzio smatra kako je to 'najveća nepoznata priča kada su u pitanju transferi'.

Pregovori su se odvijali usred istrage o utaji poreza koju je španjolska vlada otvorila protiv Messijeve obitelji 2013. godine, a koja je Messija skoro natjerala da napusti svoju drugu domovinu.

U svojoj najnovijoj knjizi Grand Hotel Calciomercato, dnevniku neispričanih priča s 'nogometnih tržnica', Di Marzio je otkrio kako je video-pozivom 'licem u lice' Jose Mourinho 'već slomio' Messija da dođe k njemu u London.

Ako je vjerovati Di Marziju, taj bi posao bio i dogovoren, da na Lionela nisu utjecali njegov otac i agent Jorge te prijatelj Deco.

Također se tvrdi da je predsjednik Real Madrida Florentino Perez pokušao Messija dovesti u Madrid još 2013. godine, kada se znalo da će Argentinac imati problema oko poreza. Real je čak imao 250 milijuna eura u gotovini, koji su bili namijenjeni rekonstrukciji Santiago Bernabeua, ali Perez ih je htio usmjeriti u projekt dovođenja Messija. No, Argentinac je Perezovim ljudima poslao poruku.

'Ne dolazim u Real, gubite vrijeme!' rekao je, bez 'zahvale na vašem interesu' i bez da je i pitao kolika bi mu bila plaća u 'kraljevskom klubu'.

Perez, jedan od najmoćnijih ljudi u Španjolskoj, Messijevu iskrenost nije cijenio. Možda je to bila slučajnost, ali nekoliko mjeseci kasnije pokrenuta je nova porezna istraga protiv Argentinčeve obitelji i na kraju su bili prisiljeni izdvojiti 53 milijuna eura.

Porezni rat protiv prvaka. Ista priča dogodila se i Cristianu Ronaldu, koji se ukrcao na let i preselio u Juventus. A Messiju se sve to toliko smučilo da je razmišljao o tome da se oprosti od Barcelone i zemlje koja ga je usvojila.

Kamo ići? U Chelsea! Iz dva bitna razloga: šarm Londona i poštovanje Mourinha, tadašnjeg šefa 'plavaca'. Siječanj je 2014., upravo traje istraga porezne prijevare, a svjetsko prvenstvo u Brazilu bilo je sve bliže.

'Želim otići u Chelsea, požurimo', odlučio je Messi a Mourinho spremno dočekao.

Njegovu želju za bijegom potaknuo je bijes zbog provjera španjolskih poreznika. Nekoliko mjeseci kasnije, osjećaj se materijalizira u obliku telefonskog razgovora s bivšim suigračem Decom, u to vrijeme već nogometnim agentom, koji je tada usko surađivao s Romanom Abramovičem.

Deco je obećao Leu Messiju da će se uskoro upoznati s Abramovičem, dok njegov prijatelj odlazi k Mourinhu kako bi ga natjerao da prihvati ovu gotovo nevjerojatnu ideju.

Datum ručka zakazan je u Londonu, u Mourinhovoj vili. S jedne strane, tri posrednika koji razgovaraju o projektu i njegovoj izvedivosti, s druge strane šef Chelseaja, koji još uvijek pokušava shvatiti što se događa.

FaceTime poziv, s Mourinhom i Messijem licem u lice.

'Bok Leo, ja sam Jose!', bio je prvi direktni kontakt ova dva velikana.

Dvije nogometne legende, jedna ispred druge, koje su, iako vječni rivali, uvijek imale potrebu za susretom.

'Kako si, šampione?', probio je Mourinho led.

'Upravo su mi rekli o tvojoj želji: jer ne znaš koliko sam ja imao neprospavanih noći kako bi pronašao način zaustaviti te. Pokušao sam primijeniti bezbroj poteza, i sve bi funkcioniralo sve dok ne bi izveo pobjednički dribling i zabio gol. Jednostavno, najbolji si'.

Tako se strategija počela pretvarati u lukav, oštrouman manevar, dostojan najboljeg Mourinha.

'Ali, znaš što ću ti reći? Moraš ostati točno tamo gdje si sada', dodao je Mourinho, šokirajući ljude oko sebe koji su se već vidjeli kako broje milijune eura koje bi zaradili kao posrednici.

I s druge strane, šok. Izraz Messijevog lica drastično se promijenio. Razmišljao je Messi o skrivenoj kameri i dobro izvedenoj zafrkanciji, podcjenjujući mogućnosti 'Specijalnog'. Ali ovaj inzistira.

'Ne odlazi, tamo će ti izgraditi spomenik, ostani u Barceloni. To je najbolje moguće mjesto za igrača poput tebe' uvjerio ga je Mourinho, ali i iznenadio još jednim kontranapadom.

'Međutim, ako jednog dana ustaneš i odeš doručkovati u trening-centar i ako kava ne bude istog okusa, ako nebo postane sivo, ako više ne budeš volio svoj automobil, ako se budeš osjećao tužno pri povratku kući, ako ne budeš sretan, ako tvoja obitelj ne bude sretna, onda u tom mračnom trenutku svog života... Da, morat ćeš ponovno otvoriti vrata sreće. A iza tih vrata, pronaći ćeš mene, Josea Mourinha, koji te čeka'.

Bio je to mat. Messi se nasmijao i već je bio zaluđen novim udvaračem, bio je oduševljen i želio je surađivati s Mourinhom.

U planu je sada sastanak u sjedištu Chelseaja s moćnom šeficom Marinom Granovskajom, na koju je upozorio njezin šef Abramovič. Dvadeset metara dugački Mercedes vozio je po Londonu dva posrednika, a jedan je već pogledom tražio lijepu kuću koju bi platio novcem odnosno agencijskom naknadom.

'Zbog načina na koji je razgovarao sa mnom, mogu osvojiti što god želi. On je pobjednik. Pripremite ugovor', rekao je Messi svojim predstavnicima.

Savršeno. Plan djeluje, i činilo se da nema zapreka. U 15 sati počeo je sastanak s Granovskajom, ona ne trepće, jer osjeća da bi se uskoro mogao promijeniti tijek povijesti. Ček za otkupnu klauzulu od 250 milijuna eura? Tu je. Plaća za Messija? Ček je spreman. O postotku i pravima na fotografije i ostalim detaljima razgovaralo se s Messijevom stranom, a uskoro je trebao svoj potpis staviti i Leov otac Jorge Horacio, koji upravlja interesima svog sina, šesterostrukog osvajača nagrade Ballon d'Or.

I tu su nastali prvi potencijalni problemi. Jorge Messi nije postavljao previše pitanja, ali tada su shvatili da postoje planovi koje je osmislio netko drugi.

Bio je srpanj, Marina Granovskaja pripremila je detaljnu ponudu, dok se Mourinho cerekao od uha do uha u Cobhamu. Prije nego što započeo popodnevni trening, Cesc Fabregas, koji je upravo preselio iz Barcelone u Chelsea, prilazi mu je slaveći kao da je upravo postigao gol.

'Šefe, Leo želi doći ovamo! Nevjerojatno je! Prijatelji smo otkad se sjećam, bilo bi nevjerojatno ... Deco me nazvao da kaže meni i tebi, jer ne odgovaraš na njegove pozive'.

I tu je nastao problem. Deco je bio prevaren, a zatim i izostavljen iz ovog posla.

'Da, znam sve. Neki dan sam čak i razgovarao s Messijem', odgovorio je Mourinho, ne razmišljajući o katastrofalnim posljedicama.

Fabregas je istog trenutka upozorio Deca da je netko iza njegovih leđa dogovarao posao, i shvativši da situacija izmiče kontroli, Deco je sve prijavio Leovom ocu i agentu.

To se nikada nije smjelo dogoditi. I dok je Chelsea dao i službeno dopuštenje posrednicima za dogovor o plaći Messiju od 50 milijuna funti po sezoni plus 70 posto od prava na fotografije, došlo je do katastrofe. Lionelov otac i agent Jorge nazvao je tražeći objašnjenje, a sve je završilo riječima.

'Kunem se, ne znam o čemu govorite', rekao je kasnije Messi, negirajući telefonske pozive i sve izgovorene želje i planove koje je navodno imao s londonskim klubom.

Abramovič se pomirio s tim, progutavši gorku tabletu, iako nikad ne voli gubiti. Posrednici koji su koketirali u ovom transferu bili su prisiljeni pobjeći i ostali bez izdašnih naknada koje su mislili uložiti u najelitnijim dijelovima Londona. A Messi je ostao točno tamo gdje mu je savjetovao Mourinho, obnavljajući ugovor svake godine, sa sve većim primanjima.