OVO JE UŽAS

Osvajač pet zlatnih olimpijskih medalja otkrio šokantne detalje iz djetinjstva: Sve sam to zakopao duboko u sebe

19.04.2022 u 10:14

Bionic
Reading

Peterostruki olimpijski biciklistički prvak Bradley Wiggins, kojemu je britanska kraljica Elizabeta 2013. godine dodijelila vitešku titulu za svoja postignuća, otkrio je da je kao tinejdžer bio žrtva seksualnog zlostavljanja

Pobjednik Tour de Francea iz 2012. rekao je da ga je trener zlostavljao kao 13-godišnjaka.

Sada 41-godišnji biciklist, koji se natjecao i u cestovnom i u biciklizmu na stazi, smatra se jednim od najboljih britanskih sportaša svih vremena. Osvojio je ukupno osam olimpijskih medalja, uključujući pet zlatnih, te sedam svjetskih naslova.

Wiggins je rekao da prije nije mogao razgovarati o tome zbog teškog odnosa s očuhom, a u intervjuu za svibanjsko izdanje britanskog magazina Men's Health izjavio je da se nikada nije u potpunosti pomirio s zlostavljanjem.

'Kad sam bio mlađi - imao sam oko 13 godina - zlostavljao me trener i to nikada nisam u potpunosti prihvatio', rekla je britanska zvijezda.

Upitan govori li o seksualnom zlostavljanju, dodao je: 'Da. Sve je to utjecalo na mene kao odraslu osobu... Samo sam događaje zakopao duboko u sebe. Moj očuh je bio dosta nasilan prema meni.'

Wiggins je prije nekog vremena govorio o tome da je patio od depresije i da je imao teško djetinjstvo. Dodao je kako je većinu života proveo pokušavajući razumjeti svoj odnos sa svojim ocem, australskim biciklistom Garyjem Wigginsom, koji je napustio obitelj dok je Bradley još bio mlad i preminuo 2008. nakon svađe na kućnoj zabavi.

'To je definitivno bilo povezano s mojim ocem', rekao je Wiggins na pitanje od čega je pokušao pobjeći u životu.

'Bio je moj heroj. Htio sam mu se dokazati. Bio je dobar biciklist, mogao je biti jako dobar, ali je bio protraćen talent. Bio je alkoholičar, manično depresivan, prilično nasilan i uživao je u puno amfetamina i sportske droge u to vrijeme.'

Wiggins je dosegnuo vrhunac 2012. godine kada je postao prvi britanski pobjednik Toura prije nego što je osvojio olimpijsko zlato u vožnji na kronometar samo nekoliko dana kasnije u Londonu.

'Wiggo', kako su ga zvali u biciklističkom svijetu, jedini je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u cestovnom i na stazi. Svoju uspješnu karijeru završio je krajem 2016. godine, a sada radi i kao profesionalni komentator.