ht prva liga - 21. kolo

Osijek želi zaustaviti Dinamo i vratiti draž prvenstvu, ali pitanje je hoće li se uopće igrati?

10.02.2018 u 08:58

Bionic
Reading

Nakon što su u petak drugi dio prvoligaškog natejcanja otovorili Inter i Slaven Belupo (0:0), težak teren bit će problem i u Gradskom vrtu, na derbiju između Osijeka i Dinama (17 sati, ArenaSport 3). No, 'modri' znaju koliko su im ova tri boda važna na putu do naslova, dok Osječani eventualnom pobjedom mogu vratiti draž u prvenstvo

Osijek je ove sezone dva puta otkinuo po bod Dinamu, no problem Zekića i njegove momčadi je što ostvaruju sjajne rezultate protiv najjačih suparnika dok se s druge strane muče protiv najslabijih ekipa lige. Upravo zbog navedenog Osijek trenutno za Dinamom zaostaje 14 bodova. Zimske je pripreme Osijek odradio u Španjolskoj i nije brilijirao, a posebno neuvjerljivo djelovala je obrambena linija Zekićeve momčadi.  

  • +4
Osijek - Dinamo, 3. kolo, 2017./18. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Zekića muči loše stanje travnjaka:

'Bilo je snijega koji se sad otopio jer stalno pada kiša, zbog toga je travnjak jako natopljen vodom. Ne izgleda dobro. Ima previše vode i ne znam hoće li se utakmica uopće moći igrati. Počinjemo među prvima u Europi, a travnjaci su nam u lošem stanju. Nešto se tu mora promijeniti'.

Osijekov trener s mnogo respekta govori o sljedećem suparniku:

'Dinamo je još mnogo bolji nego lani jer je doveo dva izvanredna igrača. Gavranović je bez ikakve sumnje daleko najbolji igrač u Hrvatskoj na svojoj poziciji. Imali smo s njim problema dok je igrao za Rijeku i ne sumnjam da će nam stvarati probleme i kao igrač Dinama. Pogledao sam sve njihove pripremne utakmice. Izgledaju odlično, ali uočio sam i neke manjkavosti koje ćemo pokušati iskoristiti'.

Igrači Osijeka nemaju većih problema s ozljedama, a Zekić je prilikom najave susreta rekao da će od igranja na teškom terenu poštediti tek kapetana Barišića koji ne trenira punim intenzitetom posljednjih dana.

Dinamo je goropadno odradio prvi dio sezone i već nakon 20 odigranih utakmica Cvitanovićeva momčad ima ogromnih 12 bodova prednosti pred drugoplasiranim Hajdukom, te čak 15 bodova više od aktualnog prvaka Rijeke.

Nije Dinamo igrao besprijekorno u tim utakmicama i uglavnom je do uspjeha dolazio zahvaljujući čvrstoj obrani i trenucima lucidnosti nekog od ključnih igrača poput Soudanija, a zbog toga je klub tijekom zimskog prijelaznog roka doveo velika ofenzivna pojačanja Gavranovića i Hajrovića.

Odgovor na pitanje može li se zakomplicirati utrka za naslovom prvaka Hrvatske donjeti će nam prve utakmice drugog dijela sezone budući da Dinamo u veljači igra tri velika prvenstvena derbija s Osijekom Hajdukom i Rijekom, a posljednjeg dana mjeseca ugostiti će Rijeku u polufinalu Kupa.

Prilikom najave susreta i Cvitanović se morao osvrnuti na vremenske uvjete:

'Što se tiče utakmice u Osijeku, čeka nas nastavak sezone i sigurno teška utakmica. Postoje faktori na koje možemo i na koje ne možemo utjecati. Protiv prirode se ne možemo boriti. Nadamo se da će teren biti dobar za igru, a u suprotnom ćemo se morati adaptirati i boriti. Spremni smo i na to. Utjecati možemo na stvari na terenu, na našu prezentaciju, isticanje naših stvari koje smo uvježbavali i korigirali kroz pripreme. Nadam se da ćemo te stvari primijeniti i da ćemo ih pokazati na terenu'.

Većih problema s izostancima pred derbijem Cvitanović nema budući da u konkurenciji za nastup kod Dinama neće biti samo veznjaka Fiolića i beka Sose koji nisu u potpunosti spremni.