spektakl u nedjelju

Opasna Suzuka mogla bi riješiti pitanje prvaka Formule 1, ali i sve zakomplicirati

04.10.2018 u 09:49

Bionic
Reading

Nakon što je Lewis Hamilton u Sočiju povećao prednost ispred Vettela na 50 bodova razlike u ukupnom poretku, ove nedjelje na Velikoj nagradi Japana ima priliku dotući Ferrari, ali na nepredvidivoj Suzuki sve bi se moglo i zakomplicirati...

Hamilton djeluje nepobjedivo u posljednje vrijeme, a Mercedes je poboljšao svoj bolid što je rezultiralo impresivnim pobjedama Britanca u Monzi, Singapuru i Sočiju.

  • +8
Formula 1, VN Rusije u Sočiju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prednost ispred Sebastiana Vettela povećala se na 50 bodova, no još je pet utrka do kraja i ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je pitanje prvaka već riješeno.

Odgovor u kojem smjeru ide borba za titulu definitivno će nam dati japanska Suzuka ove nedjelje. Ako Hamilton pobijedi i ovdje Vettel neće više imati objektivnih izgleda postati prvakom, no eventualno odustajanje ili slab plasman prve violine 'srebrnih strijela' sve bi zakompliciralo.

Formula 1

Gdje gledati Veliku nagradu Japana?

Spektakularnu utrku na Suzuki možete gledati na svom MAX-tvu na kanalu Arena Sport 2. Subotnje kvalifikacije počinju u 8 ujutro po hrvatskom vremenu, nedjeljna utrka u 7:10.

Na Suzuki utrke Formule 1 održavaju se od 1987. godine. Dizajnirao ju je Nizozemac John Hugenholz i jedna je od najatraktivnijih u kalendaru. S obzirom da je u prošlosti znala biti posljednja utrka u sezoni, ovdje smo gledali mnoge epske dvoboje i velike trenutke. Izdvajamo sudare Prosta i Senne, prvi naslov za Ferrari nakon više od 20 godina Schumachera 2000. godine, a najbolji je potez svakako Kimijevo pretjecanje Fisichelle u zadnjem krugu za pobjedu 2005. godine. Nažalost, u sjećanju je i teška nesreća Julesa Bianchija 2014. godine koji se sudario s traktor dizalicom pa preminuo u bolnici zbog ozljeda glave nakon gotovo godinu dana inducirane kome.

Najuspješniji vozači na Velikoj nagradi Japana bili su Nijemci. Michael Schumacher pobijedio je na Velikoj nagradi Japana šest puta, a Sebastian Vettel četiri. No, prošle godine problemi s motorom donijeli su Vettelu odustajanje na samom početku utrke, a Hamiltonu laku pobjedu pa možemo reći da je Nijemcu za volanom Ferrarija japanska staza ostala i nešto dužna.

Suzuka spada među duže F1 staze sa svojih 5.8 kilometara i puna je izazova. Posebno atraktivan početni je dio kruga. Nakon brzog prvog desnog zavoja u koji se ulazi s više od 200km/h slijede zahtjevni srednje brzi lijevi i desni zavoji kakvih nema nigdje drugdje u F1 kalendaru.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

U središnjem dijelu kruga posebno teški su povezani osmi i deveti zavoj, na kojima vozači redovito završavaju u pijesku. Slijedi snažno kočenje, spori zavoj 11 pa nova jurnjava prema atraktivnim brzim zavojima 13 i 14 koje treba pogoditi sa 180km/h i što bolje izaći na dugi ravni dio. Zavoj broj 15 zvan '130R' izuzetno je brz i prolazi se punim gasom, a na kraju kruga još je zahtjevna šikana, koja je i najbolje mjesto za pretjecanje. Prolazi se s oko 90km/h, a onda slijedi ubrzanje i startno-ciljna ravnina.

Pirelli je ponudio vozačima izbor između srednje tvrdih, mekanih i supermekanih guma, što je konzervativnije nego na prethodnim utrkama pa se pribojavamo samo jednog ulaska u boks. DRS zone je samo jedna na startnoj ravnini, a što se vremenske prognoze tiče, postoji mogućnost kiše na kvalifikacijama, dok na utrci ne bi trebala padati.

Favoriti su kao i obično Lewis Hamilton i Sebastian Vettel, a malu prednost mora dobiti Britanac s obzirom na formu u posljednje vrijeme. Valtteri Bottas i Kimi Raikkonen tražit će priliku iz drugog plana, a tu je i Max Verstappen koji bi za volanom Red Bulla mogao prirediti iznenađenje u Japanu.

Subotnje kvalifikacije počinju u 8 ujutro po hrvatskom vremenu, nedjeljna utrka u 7:10.