PRKOSE VELIKANIMA

Oni su najveće europsko čudo: Vrijede kao Hajduk...

19.03.2016 u 14:25

Bionic
Reading

U europskim kupovima više nema 'slučajnih'. Svaki klub prošao je gusto sito respektabilnih protivnika da bi ušao među osam najboljih klubova natjecanja i svaki od njih tamo zaslužuje biti

Praška Sparta prolazi kroz sezonu iz snova! Iako se na transfermarktu vrijednost njezinih igrača (oko 25 milijuna eura) procjenjuje gotovo identično kao i kolega iz splitskog Hajduka, najtrofejniji češki klub odlučio se bazirati gotovo isključivo na domaćem kadru i čekaju Villarreal u četvrtfinalu Europske lige.

Lani su izgubili naslov prvaka od Plzena, no doveli su na klupu svog bivšeg reprezentativca Zdeneka Ščasnija i ostali vjerni svom usmjerenju. Imaju dva strana beka, te po jedno krilo i špicu. Sve ostalo su domaći igrači (najčešće igraju s 10 Čeha u prvom sastavu, nekada i sa svih 11) sjajno ukomponirani u homogenu cjelinu iza koje je čudesan europski niz.


Iz Lige prvaka ih je izbacio CSKA. Remizirali su u Moskvi i vodili 2:0 u Pragu, no nesretno isključenje i moćniji protivnik su doveli do poraza 2:3 i usmjerili su ih na utješni kolosijek prema Europskoj ligi. Od tada su odigrali 12 utakmica i - nisu poraženi niti jednom!

Schalke, APOEL i Lazio nalaze se u nizu konkurenata koji nisu uspjeli probiti čvrsti češki obruč i Sparta čeka svoj šesti europski četvrtfinale, prvi nakon 1993. Španjolci su, naravno, favoriti; ali čudesna serija inatljive Sparte ne daje im ni minimum prostora za opuštanje. Ščasnijeva momčad i u prvenstvu ima pet pobjeda u nizu i pokušavaju preuzeti vrh od Plzena, no mogućnost plasmana u tek drugi povijesni europski polufinale prejak je magnet da bi se na bilo kojoj razini kalkuliralo. Već sada su čudo, a priča još nije gotova...

3:0 na Olimpicu! 12 utakmica Pražana bez poraza u Europi. Duboki naklon...