IVAN PRIMJER DRUGIMA

On je Sevillu učinio velikom, a o Haliloviću i Rakitiću misli sljedeće

11.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

'Sevilla nije zainteresirana za Alena Halilovića, a Ivan Rakitić je ondje bio lider koji je igrao ozlijeđen žrtvujući se za momčad', rekao je sportski direktor Seville Ramón Rodríguez Verdejo (46), poznatiji kao Monchi.

'Nije postojala opcija dovođenja Halilovića jer tu poziciju imamo pokrivenu', izjavio je Monchi na novinskoj konferenciji uoči europskog superkupa između Barcelona i Seville koji se igra u utorak u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije.

Barcelona je prošli tjedan potvrdila da će Halilović (19), lanjski vezni igrač posljednjeplasiranog drugoligaša Barcelone B, otići na jednogodišnju posudbu u neki klub.

Španjolski mediji ranije su nagađali o posudbi u Sevillu jer je Barcelona otamo htjela vratiti svojega veznog igrača Denisa Suáreza (21), godinu dana prije isteka dogovorene posudbe.

'Znamo puno mladih igrača, Halilović je debitirao u prvoj ligi s 15 godina i bilo bi neprofesionalno ne popratiti ga, no od toga do transfera je vrlo mnogo', objasnio je Monchi.

O mladim igračima Barcelone rekao je:

'Halilović, Adama i Munir vrlo su kvalitetni, no moraju se natjecati. Teško je vrednovati učinak mladih igrača. Kad se, primjerice, pojavio Guardiola, nitko nije govorio da će Busquets imati takav rezultat.'

Monchi je 11 godina sportski direktor Seville te vjerojatno najuspješniji klupski menadžer u Španjolskoj. U tom razdoblju je na prodaji igrača donio u Sevillu zaradu od 210 milijuna eura, a momčad je pritom u posljednje dvije godine osvojila Europsku ligu. Pod njegovim vodstvom osvojila je i dva kupa UEFA, dva španjolska kupa te po jedan španjolski i europski superkup.

Među tim uspješnim transferima je i onaj Ivana Rakitića (27). U siječnju 2011. godine platio je njemačkom Schalkeu 2,5 milijuna eura, a prošlo ljeto prodao ga je Barceloni za 18 milijuna eura. Ta je cijena bila nešto niža od tržišne, no budući da je hrvatski reprezentativac imao ugovor na još samo godinu dana i da je htio ići u Barcelonu, sklopljen je dobar posao.

'Rakitić je ovdje bio lider, no također je nosio teret rada, nije bio tipičan vođa koji ne trči, prepuštajući drugima da to rade za njega. Upravo suprotno, on je bio prvi, svojom predanošću bio je primjer drugima', istaknuo je Monchi.

'Ovo što radi u Barceloni radio je i u Sevilli. Ivan je znao igrati utakmice s takvim stopalom da nije mogao ni hodati. Njegov kapacitet i žrtvovanje brutalni su. Zbog toga je uspio', dodao je Monchi o bivšem kapetanu.

U Monchijevom uredu danas je zaposleno 16 osoba. Ovog ljeta prodali su dvojicu igrača, Aleixa Vidala u Barcelonu i kolumbijskog napadača Baccu u Milan za ukupno 48 milijuna eura. Bili su ih doveli za 10 milijuna. No doveli su osam novih igrača, od kojih se očekuje da zablistaju poput Rakitića.

'Ne brinem se tko bi od tih igrača mogao iskočiti, zanima me momčad. Ove godine želimo održati natjecateljsku razinu i boriti se za titule', rekao je.

Među onima na koje ozbiljno računa je i Barcelonin Denis Suárez kojem posudba istječe sljedećeg ljeta i koji se spominjao u kontekstu Halilovića.

'Vjerujemo tom igraču i zato smo ga bili posudili na dvije godine. Suáreza nismo htjeli vratiti ranije jer računamo na njega', izjavio je.

Napomenuo je da Sevilla i on osobno nemaju tajni recept za uspješnu prodaju i kupnju igrača na tržištu, ali tvrdi da nogometaši koji onamo dođu postanu bolji, nego što su bili.

'U Sevilli se zbog grada i topline navijača dobro prilagode', zaključio je Monchi koji je ranije, među brojnim igračima, prodao Real Madridu njihova sadašnjeg kapetana Sergia Ramosa, a Barceloni Brazilca Danija Alvesa. Na njima dvojici Sevilla je bila zaradila preko 60 milijuna eura.