CSKA PROSUO SVE

Olympiakos od -19 do europskog naslova!

14.05.2012 u 08:44

Bionic
Reading

U finalu košarkaške Eurolige grčki Olympiakos je svladao moskovski CSKA rezultatom 62:61 i tako osvojio svoj drugi naslov europskih prvaka u povijesti

CSKA je imao pod kontrolom gotovo pune tri četvrtine istanbulskog ogleda, ali Olympiakos je upisao jedan od najvećih preokreta europske košarke.

Iznimno tvrdo i dosadno prvo poluvrijeme obilježio je 'minutom ludila' srpski razigravač Miloš Teodosić koji je s tri uzastopne trice sredinom drugog dijela Olympiakos odveo na dvoznamenkastu prednost. Na poluvremenu je bilo 34:20 za velike favorite iz Moskve, a pred kraj treće četvrtine vodili su sa čak 53:34.

Činilo se da je gotovo, a ono najgore po Ruse jest što su i oni sami to pomislili. A momčad Dude Ivkovića čekala je u zasjedi.

Kiriljenko, Teodosić, Krstić i zvjezdano društvo iz Rusije prestalo je igrati granitnu obranu kojom su potpuno izludili 'djecu Pireja', i krenuo je povratak. samo četiri minute kasnije trica kešelja vratila je Olympiakos na aktivnih 53:48 i počelo je mirisati na senzaciju. CSKA više ni po čemu nije ostao dominantan, ali i dalje je držao prednost u svojim rukama sve do posljednjih sekundi. U zadnjih pola minute, kod vodstva 60:58, Teodosić je odlučio sve uzeti u svoje ruke i - pogriješio.

Forsirao je prekršaje protivnika, ali i zatim pogodio samo jedno od četiri bacanja u dva navrata i pružio pravu priliku Grcima. Olympiakos ju je znao iskoristiti i sa dva pogođena penala Papanikolaoua, te košem Printezisa u zadnjoj sekundi dvoboja, upisali su i drugi europski naslov, oba pod vodstvom Dušana Ivkovića.

Najveća žrtva dvoboja je sjajni Rus Andrej Kiriljenko koji je dvoboj završio sa 12 koševa (šut 4/5) i 10 skokova, ali odluka da se ne vrati u NBA i osvoji naslov sa svojim klubom na kraju nije rezultirala uspjehom. Teodosić je nosio i srušio CSKA, te se zaustavio na  15 koševa, a Krstić je dodao 11 u poraženom satsvau. Olympiakos je predvodio sjajni Papanikolaou sa 18 koševa (šut 5/5),a pratio ga je MVP turnira Spanoulis sa 15. Ipak, da Printezis nije 'iz udice' pogodio svoj 12 koš u zadnjoj sekundi, radovali bi se Rusi.

Treće mjesto na završnom turniru osvojila je Barcelona, a juniorski prvak je Lietuvos Rytas koji je nasljedio lanjske osvajače KK Zagreb.

Trice Teodosića koje su obilježile prvo poluvrijeme