ogorčena nacija

Olimpijski odbor bez milosti pa Rusi bojkotiraju otvaranje Igara?

05.02.2018 u 13:45

Bionic
Reading

Petnaest ruskih sportaša koji je Međunarodni olimpijski odbor doživotno suspendirao zbog sudjelovanja u sustavnom dopingiranju, a onda im Međunarodni arbitražni sud prošli tjedan ukinuo te suspenzije, ipak neće moći nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, objavio je MOO u ponedjeljak.

Trinaest sportaša i dva trenera nisu dobili odobrenje posebnog tijela MOO-a koji je trebao razmotriti njihove slučajeve i neće se moći natjecati na Igrama koje u petak počinju u Južnoj Koreji.

  • +3
Hrvatska zimska olimpijska reprezentacija - Pjongčang 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

Među sportašima koji će propustiti ove Zimske olimpijske igre su dva olimpijska prvaka iz Sočija 2014. - skijaški trkač Aleksander Legkov i Aleksander Tretjakov koji se natječe u skeletonu.

Tako za sada samo 169 ruskih sportaša koji se smatraju 'čistim' što se tiče dopinga smije nastupiti na ZOI i to pod neutralnom zastavom. 

U Rusiji je očekivano ova odluka dočekana s ogorčenjem, a tamošnji mediji javljaju o djelomičnom bojkotu otvaranja Igara. Naime, tek će manji broj ruskih sportaša pod neutralnom zastavom prošetati stadionom u petak, dok će ostatak propustiti svečanost i pripremati se za svoja sportska natjecanja.

Valja reći da se u druge reprezentacije pribojavaju otvorenja zbog hladnoće ovih dana u Pjongčangu koja je išla i do -20 stupnjeva, a o vremenskim uvjetima u gradu ovisit će koliko će svaka delegacija poslati ljudi u povorku...