LIGA PRVAKA - 6. KOLO

Olić i Bayern ponizili Juventus u Torinu

08.12.2009 u 22:35

Bionic
Reading

U posljednjem kolu po skupinama A, B, C i D odlučivalo se o još tri sudionika osmine finala Lige prvaka. Najveći uspjeh ostvario je Bayern koji je sa 4:1 pobijedio Juventus u Torinu, te je, zajedno s Bordeauxom, prošao iz skupine A. Uz ManUtd iz skupine B dalje je prošao CSKA, a iz skupine C, kao i Real, dalje je prošao i Milan. Taj su uspjeh ranije osigurali i Chelsea i Porto

Skupina A
Juventus - Bayern 1:4 (Trezeguet 19'/ Butt - 29' - 11 m, Olić 52', Gomez 85', Timoščuk 90'+2))
Maccabi - Bordeaux 0:1 (Jussie 13')

1. Bordeaux 16
2. Bayern  10
3. Juventus  8
4. Maccabi  0

U derbiju večeri, onom između Juventusa i Bayerna, na Olimpijskom stadionu u Torinu odlučivalo se tko će od ova dva velikana proći u osminu finala, odnosno utjehu tražili u Ligi UEFA. Domaćinima je trebao bod, dok je Bavarcima igrala samo pobjeda. I s takvom su se igrom predstavile ekipe. Bayern je od početka utakmice jurnuo prema golu Buffona, a naš Ivica Olić bio je konstantna opasnost. U petoj minuti Schweinsteiger je bio u prigodi, ali pucao je visoko preko gola. Nekoliko minuta kasnije i Olić je opasno zaprijetio, no njegov je udarac završio na stativi.

Domaćina gotovo da nije ni bilo u tom dijelu utakmice, a onda su u 19. minuti preko Trezegueta stigli do vodstva. Sjajno ga je uposlio Marchisio, a Francuz je s ruba 16-erca iz prve opalio i zabio. Ipak, Nijemci se nisu predavali, a samo minutu nakon što su gol primili, skoro su ga i zabili. Pucao je Schweinsteiger, ali Buffon je izbacio loptu u korner. Potom je i Pranjić asistirao Oliću, no njegov je udarac otišao zamalo pokraj gola. Međutim, Olićeva upornost se isplatila u 29. minuti jer jednu tešku loptu uspio je zaustaviti, a Cacaeres ga je faulirao, pa je sudac pokazao na 11 metara. Precizan je s bijele točke bio vratar Hans Jörg Butt. Naravno, nakon tog gola, Bavarcima su još porasla krila i do kraja poluvremena još je tri puta opasno prijetio Schweinsteiger. Juvea i dalje nije bilo nigdje.

Ista slika i u drugom poluvremenu, s time što je sada Buffonu prijetio i Pranjić. Upravo nakon njegova udarca i kornera, Bavarci su još jednom stigli pred gol Torineza. U nastavku akcije Van Bommel je ubacio s desne strane, Gomez je pucao glavom, Buffon odbio loptu, i to točno na nogu Ivice Olića kojem nije bilo teško pogoditi za 1:2.

Nakon vodstva, Bayern je ipak malo posustao, bolje rečeno - Juventus je postao ravnopravniji. U 67. minuti Trezeguet je bio u idealnoj prigodi za izjednačenje, no bio je vrlo neprecizan. Očito svjesni da im elitno natjecanje klizi iz ruku, Juventus je još malo pojačao igru prema naprijed, pa je bilo i više uzbuđenja pred Buttom. Van Gaal je u 72. minuti zamijenio je Pranjića Robbenom, a sedam minuta kasnije i Olića Timoščukom. Odličnu večer Bayern je potvrdio s još dva gola (Gomez u 85. minuti i Timoščuk u 90'+2), a Juventus je s Olimpica ispraćen zvižducima.

Bordeaux je i otprije bio siguran sudionik osmine finala, pa je u Izraelu mogao odigrati rasterećeno. Naravno, tako je i bilo, a preko Jussieja osigurali su i petu pobjedu u ovoj fazi natjecanja.

Skupina B
Wolfsburg - Manchester United 1:3 (Džeko 56' / Owen 44', 83', 90'+1)
Bešiktaš - CSKA Moskva 1:2 (Bobo 86'/ Krasić 41', Aldonin 90'+5)

1. Manchester United 13
2. CSKA 10
3. Wolfsburg 7
4. Bešiktaš  4

Wolfsburg se nadao da bi mogao, preko rasterećenog Manchester Uniteda, proći dalje. No, isto nisu mislili Fergusonovi igrači, prvenstveno ne Michael Owen, koji je zabio sva tri gola i potopio nade domaćina. Istina, uspjeli su Nijemci preko Džeke stići do izjednačenja, ali više i dalje od toga nije išlo. Wolfsburgu na ruku nije išao ni rezultat iz Turske jer moskovski CSKA, izravni konkurent za drugo mjesto, upisao je pobjedu protiv Bešiktaša.

Skupina C
Zürich - Milan 1:1  (Gajić 29'/Ronaldinho 65' - 11m)
Marseille - Real Madrid 1:3 (Lucho 11'/C. Ronaldo 5', 80', Albiol 60')

1. Real Madrid  13
2. Milan   9
3. Marseille   7
4. Zürich  4

U ovoj su se skupini Milan i Marseille borili za drugo mjesto, s time što je Milan bio u nešto povoljnijoj situaciji. Naravno, na sreću 'crveno-crnih', jer u utakmici u kojoj su sami odlučivali o svojoj sudbini, nisu uspjeli pobijediti. Naprotiv, 'mali' Zürich do 65. minute imao je vodstvo od 1:0. Tada je Ronaldinho uspio pogoditi s bijele točke i donijeti malo radosti u Leonarodvu ekipu. Milanu je na ruku išao i rezultat iz Marseillea jer gosti su poveli već u petoj minuti preko Cristiana Ronalda, a na kraju su Madriđani i slavili sa 3:1. 

Skupina D
Chelsea - Apoel 2:2 (Essien 19', Drogba 26'/ Žewlakow 6', Mirosavljević 87')
Atletico - Porto 0:3 (B. Alves 2, Falcao 14', Hulk 76')

1. Chelsea  14
2. Porto  12
3. Atletico  3
4. Apoel  3

U ovoj je skupini bilo jasno tko će u osminu finala, ali je bilo neizvjesno tko će u ligu UEFA. Na kraju je sretni gubitnik postao madridski Atletico, koji se u šestom kolu osramotio na svom stadionu. Ciparskom Apoelu nije pomogao čak ni remi na Stamford Bridgeu protiv Chelseaja.