igrat će se ponovo

Odluka Fife kakva se ne pamti: Poništila rezultat kvalifikacijske utakmice!

07.09.2017 u 09:14

Bionic
Reading

Krovna svjetska nogometna organizacija odlučila je poništiti rezultat utakmice Južne Afrike i Senegala igrane u studenom prošle godine zbog odluka suca Josepha Lampteyja koji je doživotno izbačen iz sporta...

Fifa je donijela odluku koja se u nogometu ne pamti i suprotna je prethodnoj praksi, a mogla bi imati značajan utjecaj na ishod afričke kvalifikacijske skupine D.

Naime, na utakmici Južne Afrike i Senegala u studenom koju je domaćin dobio rezultatom 2:1 sudac Joseph Lamptey dosudio je nepostojeći penal za pobjednika.

Ganski arbitar zatim je dobio doživotnu zabranu suđenja nogometnih utakmica, a Fifa je odlučila da je 'utjecao na rezultat, a nije imao pravo' i poništila je rezultat ovog okršaja.

Odlična je to vijest za Senegal koji na ljestvici ove skupine ima bod manje od Burkine Faso i Zelenortskog otočja, a samo prvi na ljestvici odlazi na Svjetsko prvenstvo. Pobjedom u poništenom susretu Senegalci bi mogli napraviti ključni korak prema Rusiji, a susret će se odigrati u jednom od slobodnih termina u listopadu ili studenom.

Autor: Youtube

Tako je Fifa napravila ono što nije imala hrabrosti 2009. godine kada je Thierry Henry igrao rukom pri pobjedničkom pogotku Francuske protiv Irske u dodatnim kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi.

Treba ipak naglasiti kako se takva odluka ne bi mogla donijeti u europskim kvalifikacijama za SP ni ove godine, jer nema slobodnih termina za ponavljanje utakmice, dok se u Africi igra tek šest utakmica u svakoj grupi pa je slobodnih termina za ispravljanje nepravde pregršt...