brzo se snašao

Hrvat odbio ponudu bivšeg četverostrukog njemačkog prvaka i skrasio se u klubu koji je zadnjih godina apsolutni gazda u nacionalnoj ligi

15.03.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Nakon traumatičnog spašavanja žive glave i traženja izlaza iz ratom pogođene Ukrajine, 26-godišnji nogometaš Lovro Cvek ovog utorka stavio je potpis na ugovor s najuspješnijim rumunjskim klubom u proteklih deset godina

Iako se još praktički nije oporavio od stresa izazvanog ruskom invazijom na Ukrajinu, a zbog kojeg je dva dana putujući Ukrajinom tražio izlaz i svoj spas, Lovro Cvek uspio je dogovoriti novi ugovor.

Na ruku mu je išla Fifina odluka o suspenziji ugovora koje su imali igrači u Ukrajini i Rusiji te mogućnost da mimo prijelaznog roka dogovori transfer.

Imao je ovaj 26-godišnji defenzivni vezni, koji je od 2019. godine nosio dres Zorje iz Luhanska, kluba s bazom od 2014. godine u gradu Zaporižja, brojnih ponuda.

Zvali su ga portugalski klubovi, kazahstanska Astana, njemački drugoligaši, potom i čuveni Kaiserslautern, četverostruki prvak Njemačke koji se uz američki kapital želi vratiti u drugu, odnosno vrlo brzo i Bundesligu, potom klubovi iz Poljske i Izraela, ali na kraju je Cvek prihvatio ponudu rumunjskog Cluja, koji je u zadnjih deset godina pet puta bio prvak svoje zemlje, odnosno zadnje četiri sezone u nizu.

A ondje će ga dočekati i tri hrvatska nogometaša, Karlo Letica, Marko Dugandžić i Gabriel Debeljuh, ali i igrač BiH Mateo Sušić, deklarirani hajdukovac.

U prvih nekoliko dana, kada se pojavila mogućnost transfera, Cvek je bio nadomak dogovora s bečkim Rapidom, ali austrijski su klubovi odlučili da ipak neće primati, mimo prijelaznog roka, igrače iz Ukrajine i Rusije.

Inače, nije Cvek prvi igrač koji je iskoristio ovu Fifinu odluku. Iz njegovog kluba u Puškaš akademiju otišao je iranski napadač Shaban Zahedi, a može se očekivati i da će i brojni Brazilci iz Šahtara pronaći nove klubove.

Cvek bi u Cluju, koji se i ove sezone bori za naslov prvaka (op.a., taman je krenulo doigravanje u Ligi za prvaka, Cluj je vodeći, s deset bodova više od FCSB-a, bivše Steaue), trebao ostati do kraja ove sezone, a potom bi mu se trebao aktivirati novi dvogodišnji ugovor.

Nažalost, od povratka u Ukrajinu, po svemu sudeći, neće biti ništa jer je ratni vihor već porušio i nekoliko stadiona, tako da se o nogometu u toj zemlji, pa i da već sutra stane ruska agresija, sigurno neće razmišljati u dogledno vrijeme.