KLASA U MAKSIMIRU

Od svih dragulja Andrej bi mogao biti najveći

02.08.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Andrej Kramarić zabio je Međimurju dva pogotka i najavio sjajnu nogometnu budućnost od koje će iznimnu korist imati i Dinamo i reprezentacija

Sjećate li se igračkih početaka Igora Cvitanovića u Dinamu? Ulazio je s klupe u onu izvrsnu momčad s Bobanom, Šukerom i ostatkom društva i redovito zabijao gol ili dva suparnicima. Za to mu je bilo dovoljno i 15-ak minuta, koliko mu je davao ondašnji trener Josip Kuže. Danas, dva desetljeća kasnije, u Maksimiru igra jedan novi klinac kojeg mnogi pomalo nezahvalno uspoređuju sa - Šukerom.

Doista, Andrej Kramarić iskazuje golgeterske sposobnosti kakve se rijetko viđaju. U mlađim kategorijama je bio toliko dobar da je pravo čudo što ga već nije zakapario neki od klubova koje nerijetko svrstavamo u europske nogometne gigante. Na stranu svi rekordi koje je rušio kao kadet ili junior, na stranu i hvalospjevi svih njegovih dosadašnjih trenera, prelazak u seniorsku konkurenciju često je vrlo frustrirajući i nitko ne može jamčiti da će se ludo dobri klinac snaći među starijim kolegama.

No, Kramarić od kraja prošlog prvenstva iskazuje upravo tu moć. Dva pogotka Međimurju samo su dokaz o kakvim se talentu radi. Jasno, dežurni kritičari odmah će spomenuti da subotnji suparnik Dinama ne može biti ogledalo za stvaranje konkretnih zaključaka o mogućnostima Andreja Kramarića, no zar treba od tog mladića ultimativno tražiti da presuđuje Red Bullu ili nekom još jačem klubu, ako uopće Dinamo i dođe u priliku igrati protiv takvog.

Razvoj mladih talenta upravo ovisi o Međimurju i sličnim klubovima koji klasom zaostaju za njihovim matičnim klubovima. Na tzv. malim utakmicama klinci stječu samopouzdanje, drilaju onaj 'killer instinct' i malo pomalo izrastaju u velike igrače. Dinamo i reprezentacija u Kramariću imaju klinca budućnosti, dragulj koji ovog trenutka vodi izvrstan trener, ali i iza kojeg stoji dovoljno veliki klub da ne bude prodan za šaku dolara zbog nedostatka novca za ratu struje ili za plaću spremačica klupskih ureda.

A hoće li zaista i zaigrati i čak poentirati protiv Red Bulla ili nekog drugog europskog kluba, ovisi i o sreći, a ne samo o željama trenera i javnosti. No, jedno je sasvim sigurno: Kramarić je budućnost hrvatskog nogometa i igrač oko kojeg će se u Dinamu i reprezentaciji vrlo skoro puno toga okretati.