IVAN HORVAT

Od slavonske kuhinje do rekorda s motkom

  • Autor: B. Vukina
  • Zadnja izmjena 20.02.2012 09:58
  • Objavljeno 20.02.2012 u 09:58
Ivan Horvat, član Slavonija-Žita iz Osijeka, još jednom je povećao rekordni niz

Ivan Horvat, član Slavonija-Žita iz Osijeka, još jednom je povećao rekordni niz

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Osječki maturant Ivan Horvat, učenik Strojarsko-tehničke škole i član atletskog kluba Slavonija Žito, hrvatski je prvak i rekorder u skoku s motkom na otvorenom (5, 51 m) u konkurenciji mlađih juniora, juniora i seniora

Na hrvatskom juniorskom prvenstvu u zagrebačkoj dvorani na Prisavlju skočio je 5,21 m postigavši nov državni seniorski i juniorski rekord.

'Na juniorskom dvoranskom prvenstvu sam se igrao, ne volim skakati u dvorani', priznao je Ivan Horvat neposredno nakon zagrebačkog uspjeha.

Skakati s motkom počeo je 2007.

'Počeo sam kao skakač u dalj, no trener mi je predložio da pokušam skakati s motkom. I tako je počelo', ispričao je.

Ivanov je trener, možda bi bolje bilo reći skakački učitelj, Josip Gašparac. Katkad nisu jednostavni odnosi između trenera i sportaša u pojedinačnim sportovima.

'Joj', nasmijao se Ivan, 'ne mogu vam prenijeti sve što govorimo, ali neprijeporno je: ne postoji bitnija osoba od trenera'.

Za vrijeme natjecanja važno je i sporazumijevanje između trenera i natjecatelja.

'Na otvorenom ne možeš čuti trenerski savjet. Sporazumijevamo se rukama, ne postoji drugi način.'

Prije nego što se počeo baviti atletikom Ivan je vježbao gimnastiku. A ona je, osim brzine, skočnosti i snage, itekako važna za skakača s motkom.

'Na trampolinu oponašamo skakačke pokrete', objasnio je.

Ne opterećuje se rezultatima makar mu mnogi proriču lijepu sportsku budućnost.

'Cilj mi je preskočiti 5,80', najavio je.

A kad si već na 5,80, onda si na korak do snova, ističu promatrači.

Nema sporta bez odricanja.

'Treniram svaki dan, što više, to bolje. Treniranje mi doista nikad nije dojadilo, makar katkad bio i umoran. Što se prehrane tiče, jedem sve iz mamine (slavonske) kuhinje.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi