ČUDESNA KENIJKA

Od policijske novakinje do svjetske prvakinje

23.08.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Na Hanžekovićevom memorijalu ove ćemo godine prvi put gledati utrku atletičarki na 3000 metara zapreke. Za početak, vidjet ćemo aktualnu svjetsku prvakinju, Kenijku Milcah Chemos Cheywu (rođ. 24. veljače 1986. godine).

Sve do Svjetskog prvenstva u Moskvi moglo se učiniti da Cheywa možda i nije atletičarka za najviše domete. Počela je trčati kao novakinja policijske škole, u početku na 800 i 1500 metara. No već na kenijskim kvalifikacijama za Olimpijske igre 2008. shvatila je da to nisu njezine prave discipline. Vjerojatno je se ne sjećate ni s 'Hanžeka' 2009., kada je s 8:43.92 zauzela četvrto mjesto na 3000 metara, iako je te godine na Svjetskom prvenstvu u Berlinu već osvojila broncu na 3000 metara zapreke.

Prelaskom na zapreke Milcah je, zapravo, vrlo brzo zagospodarila tom disciplinom, no ta je dominacija bila vidljiva samo na mitinzima Dijamantne lige. Ukupna pobjednica Dijamantne lige bila je i 2010., čemu je još pridodala pobjede na Afričkim igrama i Igrama Commonwealtha te srebro na Kupu kontinenata u Splitu. Sve to stavilo ju je u uži izbor kandidatkinja za IAAF-ovu atletičarku godine, no te godine nitko nije imao šanse protiv Blanke Vlašić.


Cheywa je svoju veliku dominaciju 'najkenijskijoj od svih disciplinana' na Svjetskom prvenstvu u Daeguu 2011. opet okrunila „samo“ broncom, dok je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. bila – četvrta.

Onda je za došla 2013. i za nju 'treća sreća' na svjetskim prvenstvima. U finalu je trčala 9:11.65 i nije dozvolila nikakvo iznenađenje ni svojoj sunarodnjakinji Lidyi Chepkirui, ni Etiopljankama.

'Prije utrke nazvala me kći i rekla: 'Mama, moraš donijeti kući zlatnu medalju! Ne vraćaj se bez zlata!' Zato sam svojila zlato i posvećujem ga svojoj sedmogodišnjoj kćeri', rekla je Chemos nakon finalne utrke u Moskvi.

A i na Mladosti Milcah će trčati protiv srebrne iz Moskve Lidye CHEPKIRUI (KEN)i četveroplasirane Hiwot Ayalew (ETI), a na stazi će biti još i Ancuta Bobocel (RUM), Beverly Ramos (PUR), El Ouali Alami Salima (MAR), Daisy Chepkemei (KEN), Birtukan Fente Alemu (ETI).